eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mennyire biztonságos a petesejtfagyasztás?

Új reményt kaptak azok a nők, akik fiatal felnőttként inkább karrierjüket építenék, vagy egyszerűen úgy érzik: nem találták még meg a megfelelő partnert a családalapításhoz. A kutatatók azt állítják: a petesejtfagyasztás legújabb technológiája már olyan biztonságos, mint a mesterséges megtermékenyítés.

A petesejtek az idő előre haladtával egyre kevésbé alkalmasak a megtermékenyítésre. A szakemberek szerint a többi mellett emiatt van az, hogy 35-40 év felett jelentősen lecsökken a teherbeesés esélye.

A nyugati társadalmakban, például Nagy-Britanniában egyre több nő próbál ez ellen úgy védekezni, hogy még viszonylag fiatalon, például 30 éves korában kiveteti néhány petesejtjét, és lefagyasztatja, hogy amikor alkalmasnak találja az időt a családalapításra, akkor ezt a még frissen maradt sejtet termékenyíttesse meg, egy lombikbébiprogram keretében.

A szakemberek pedig ezt a megtermékenyített petesejtet ültetik be a méhébe. Ezek a nők azt remélik, hogy a fogantatás esélye a fiatal sejtnél nagyobb, a technológiát azonban eddig az orvosok igen kockázatosnak tartották.

Egyrészt arra figyelmeztettek, hogy a petesejt beágyazódása így sem garantált, tehát senki se bízzon maximálisan abban, hogy ha jelentkezik egy ilyen programra, akkor egész biztos anyává válhat még 40 éves kora felett is. Emellett arra is felhívták a figyelmet, hogy az ilyen terhességeknél megnő a születési rendellenességek esélye.

Kanadai kutatók most 200 olyan csecsemőt vizsgáltak meg, akik ennek a különleges eljárásnak köszönhetik életüket. Mindössze 2,5 százalékuknál tapasztaltak valamilyen rendellenességet. Mint mondták, a szám megegyezik a hagyományos úton, valamint a szimpla mesterséges megtermékenyítés által fogant gyermekeknél tapasztaltakkal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×