eur:
388.38
usd:
360.33
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Fiatalabb őssejtekkel is kísérletezhetnek a német tudósok

Módosította a német törvényhozás az őssejt-kutatásra vonatkozó eddigi rendelkezéseket, így a jövőben a 2007 májusa előttről származó őssejtekkel is engedélyezik a gyógyászati célzatú kísérleteket. Korábban 2002 volt a határidő. A döntés újabb lépés az őssejttel folyó kutatások liberalizálása felé.

A kormány indítványát 346 képviselő helyeselte, 228 pedig leszavazta, így lehetővé vált, hogy gyógyászati célú kísérleteket végezzenek a 2007 májusa előttről származó őssejtekkel.

A módosítás azonban nem terjed ki a németországi eredetű őssejtekkel való kutatásra, amit a törvény változatlanul megtilt.

Mint a szavazás előtt Anette Schawan művelődésügyi miniszter kifejtette, ezen a téren a tudósok változatlanul kötéltáncot járnak, mert átvehetik ugyan a külföldön embrionális sejtekkel történt kutatás eredményeit, de maguk kizárólag import őssejtekkel kísérletezhetnek.

Brigitte Zypries igazságügyi miniszter pedig az őssejt és az embrió közötti különbségben rejlő jogi megkötöttségekre hívta fel a figyelmet.

A parlamenti vita során ismételten szóba került a határidő végleges megszüntetése, egyes képviselők pedig szemforgatásnak minősítették, hogy a német kutatók csak külföldi eredetű őssejtekkel végezhetnek kísérleteket.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×