eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Kevés értelme van a testsúly nyomon követésének

A megfelelő testtömegű embereket is veszélyeztetik a szív- és érrendszeri betegségek, különösen, ha magas a testzsírarányuk - hangzott el az amerikai kardiológiai társaság éves kongresszusán.

A Mayo Klinika szakemberei az úgynevezett normál súlyú kövérséget vizsgálták, amelynek jellegzetessége, hogy az illetők testtömeg indexe a megfelelőnek tekintett tartományban van, de magas a testzsírarányuk (a férfiaknál ez 20, a nőknél 30 százalékot, illetve ennél nagyobb értéket jelent).

A testtömeg indexet a kilogrammban mért testsúly és a méterben mért magasság hányadosaként számolják ki, a 18-25 közötti érték számít normálisnak, 25 és 30 között túlsúlyról, 30 felett elhízásról beszélhetünk.

Az amerikai kutatók ugyanakkor azt hangsúlyozzák, hogy az angol rövidítéssel BMI-nek nevezett mutató önmagában keveset mond. A vizsgálatban résztvevő 2.127 normál testtömegű ember közül 1.321-nél állapítottak meg túl magas testzsírarányt, és csak 806-nál megfelelőt.

A tudósok úgy találták, hogy a "normál súlyú kövérek" esetében két és félszer gyakrabban tapasztalhatók a szív- és érrendszeri betegségek veszélyét növelő tényezők, például a magas vérnyomás és vércukorszint, a megnövekedett triglicerid és koleszterinszint, továbbá a túl nagy haskörfogat.

A tanulmányt bemutató szakember hangsúlyozta: a BMI nyomon követése helyett hasznosabb lenne, ha a háziorvosok a haskörfogatot és a testzsírtartalmat vizsgálnák, mert ezek sokkal pontosabban jelzik a szív- és érrendszeri betegségek veszélyét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×