eur:
389.39
usd:
361.23
bux:
68369.61
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Lovász: "Előnyei és hátrányai is vannak, hogy nincs matematikai Nobel-díj"

Lovász László Wolf- és Bolyai-díjas matematikus szerint, mivel nincs matematikai Nobel-díj, a tudományág kevesebb figyelmet kap. Másrészről viszont a díjazás nem gyakorol nyomást a matematikusokra.

Előnye és hátránya is van annak, hogy nincs matematikai Nobel-díj. Hátránya, hogy a tudományágra emiatt kevésbé figyelnek az emberek, előnye pedig, hogy nincs nyomás a matematikusokon a díjazás miatt - mondta Lovász László az InfoRádió Aréna című műsorában.

Hozzátette: ez segít megtartani a matematikai közélet barátságosságát.

A nemrégiben Bolyai-díjjal elismert matematikus szerint a matematikában nehezebb felmérni egy-egy eredmény hatását, hiszen az néha csak évtizedek múltán jelentkezik.

Példa erre Szemerédi Endre munkássága is: a matematikus a hetvenes évek közepén bizonyított egy nagyon fontos tételt, amiről akkoriban úgy gondolkodták, hogy szép eredmény, a részletei mégsem váltak széles körben ismertté. Az utóbbi évtizedben azonban rengeteg olyan nemzetközi konferenciát tartottak, tartanak amelyek a matematikus módszerével foglalkoznak - mondta Lovász László.

A matematikában voltak és vannak olyan időszakok, amikor a tudományág különösen izgalmas módon együtt fejlődik valamelyik alkalmazási területével - közölte a Wolf-díjas matematikus.

A fizika és a matematika területén a XVII-XVIII. század során egyszerre születtek nagy felfedezések: ekkoriban a két tudományág fej-fej mellett fejlődött, és az egyes eredményekről, módszerekről néha nehéz is megmondani, hogy azok matematikaiak vagy fizikaiak - magyarázta Lovász László.

Hasonló fejlődés volt tapasztalható a XX. század második felében, amikor a számítástechnika és a matematikai bizonyos területei - a gráfelmélet és a diszkrét matematika - fejlődtek együtt: az egyik területen elért eredmények a másikban is új eredményeket, problémákat, gondolkodásmódot hoztak - fűzte hozzá.

Hanganyag: Ignáth Márk

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×