eur:
393.76
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A technika újabb csodája: érző és tanulékony robotok

Nagyszabású program kezdődött, amely során érző, tanulékony és reakciókra is képes robotokat akarnak kifejleszteni európai tudósok.

A projekt során olyan robotokat gyártanak, amelyek beépített szenzorok, hangfelvevők és kamerák révén érzékelik az emberektől érkező jeleket, és azoknak megfelelően alakítják saját magatartásukat.

A cél az, hogy olyan robotokat hozzunk létre, amelyek képesek tanulni az emberektől, és szociálisan és érzelmileg is értékelhető módon reagálnak - mondta Lola Canamero, a projekt egyik vezetője.

A kutató a robotokat a csecsemőkhöz hasonlította, akik viselkedésüket a külvilágban tapasztalt cselekvési és érzelmi minták szerint tanulják, majd ezeket alkalmazzák.

A robotokat egyszerű külsővel látják el, a tudósok sokkal inkább a szoftverre és a megfelelő beprogramozásra koncentrálnak.

A kutatók a viselkedési képességeket, többek között a társasági és érzelmi reakciók fejlesztését és programozását tartják a legérdekesebb kihívásnak.

A robotok működésük során az emberektől kapott reakciókat és visszacsatolásokat beépítik majd saját viselkedésükbe.

Lola Canamero hozzátette: pozitív megerősítésre és dicséretre akkor van szükség, ha a robot leblokkol.

A három évig tartó programra 2,3 millió euró (570 millió forint) áll rendelkezésre. A fejlesztésben hat ország huszonöt tudósa vesz részt.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×