eur:
395.31
usd:
372.04
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Fémhálóban és plazmabuborékban utaznak az űrhajósok a Marsra

A hosszú távú űrutazások Achilles-sarkának tartott sugárveszély elhárításán dolgoznak amerikai tudósok. A tervek szerint elektromos feszültség alá helyezett, fémhálóban fogva tartott plazmafelhő védené az űrhajósokat a gyilkos kozmikus sugárzástól.

A Föld körüli pályán keringő űrrepülőgépeken és a Nemzetközi Űrállomáson nem jelentkezik a probléma, hiszen a bolygót körülvevő mágneses mező megóvja az embereket a halálos veszélyt jelentő sugaraktól, amelyek a Napból és a mélyűrből érkeznek.

A Földön kívül azonban semmi sem állja útját a hosszabb távon visszafordíthatatlan elváltozásokat, rákot okozó nagyenergiájú részecskéknek.

Az amerikai elnök által is célul kitűzött Mars-utazás hónapokig tarthat, és az eredeti elképzelés szerint csak úgy lehetséges, ha a járművet vastag, nehéz, fémbevonatú pajzzsal szerelik fel. Ez viszont jelentősen növeli a vállalkozás költségeit.

John Slough a Seattle-i Washington Egyetem munkatársa a NASA megbízásából kutatja a probléma megoldását. A professzor elismeri, hogy a részleteken még dolgozni kell, de szerinte az alapkoncepció egyértelmű: az űrhajót és az asztronautákat plazmafelhővel kell megvédeni a halálos sugaraktól.

Az elképzelés értelmében a fedélzeten elhelyezett, nagyfeszültséget generáló készülék bontaná fel a hidrogént protonokra és neutronokra, az így keletkező plazma pedig felhőt alkotna a hajó körül. Ahhoz, hogy a plazma ne szóródjon szét, szükség volna egy kb. 100 méter átmérőjű, feszültség alatt tartott dróthálóra is. Ez a különleges kalitka olyan védelmet biztosítana, mint egy több centiméter vastag alumíniumpajzs - állítja Slough.

A védőkalitkát alkotó hálót "összecsomagolva" vinnék az űrbe és a Földtől távolodva bontanák ki. Problémát jelenthet azonban, hogy a "drótoknak" a napsugarak miatt kialakuló magas hőmérsékleten is szupravezető (gyakorlatilag nulla elektromos ellenállású) anyagból kell lenniük ahhoz, hogy a pajzs működőképes legyen, de a kutatásvezető szerint állítólag már létezik ilyen anyag, akár kereskedelmi forgalomban is.

A végső kérdés persze az, hogyan is kerül a kulcsfontosságú plazma az űrhajóra. A mérnökök erre rendkívül egyszerű megoldást ajánlanak: azt mondják, a bolygóközi utazáshoz a mostani meghajtásnál fejlettebb, jelenleg még kísérleti stádiumban lévő plazmahajtóművet használnának, aminek "kipufogójából" bőségesen állna rendelkezésre az alapanyag a védőpajzs folyamatos működtetéséhez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×