Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a gránátalma levének pozitív hatása lehet a prosztatarákra kísérleti egerekben. A Los Angeles-i állami egyetem (UCLA) most nyilvánosságra hozott kutatása azonban az első, amely ezt a jótékony hatást embereken is bizonyította.
A UCLA kutatócsoportja 50 olyan férfit vizsgált, akiket már kezeltek prosztatarákkal, de visszaesést mutattak.
A betegség előretörését az orvosok egy PSA nevű antigén jelenlétével mérték: minél gyorsabban duplázódott meg egy betegben az antigén mennyisége, annál gyorsabban fejlődött szervezetében a rák.
Átlagosan az antigén mennyisége 15 hónaponként duplázódik meg, a gránátalmalé rendszeres fogyasztásának hatására azonban ez az időszak 54 hónapra nyúlt meg.
Az eredményen maguk a kutatók is meglepődtek. Allan Pantuck kutatásvezető szerint az egyelőre nem világos, hogy a gránátalma levében található jótékony kémiai anyagok közül egyetlen, vagy több anyag kombinációja okozza az erőteljes hatást, a professzor szerint azonban valószínűleg az utóbbiról van szó.