eur:
392.67
usd:
366.14
bux:
66803.26
2024. április 26. péntek Ervin

A nők nem tudnak térképet olvasni? A mandulamag a felelős!

A szakemberek már régóta tudják, hogy egy nő és egy férfi agya nem csak tömegében különbözik. A legújabb kutatások szerint az agy egy része, az úgynevezett mandulamag a felelős azért, hogy a nők inkább önnön belső világukkal, a férfiak pedig a külvilággal tudnak jobban kommunikálni.

Mindenki számára szembetűnő, hogy a férfiak és a nők eltérően gondolkodnak és viselkednek. Az emberek ezt általában a kromoszómák különbözőségével magyarázzák.

Az eltérő viselkedésben azonban nagy szerepük van a hormonoknak is - mondta el az InfoRádióban az MTA Szegedi Biológiai Központ Biofizikai Intézetének helyettes vezetője.

Állatkísérletekkel bizonyították, hogy azoknál a különböző nemű egyedeknél, amelyeknél a nemi hormonokat termelő mirigyeket eltávolították, kisebb volt a különbség az agyműködésben - közölte Párdusz Árpád.

Az embereknél az eltérő agyműködésből adódik a több mellett az, hogy a férfiak jobban tudnak térképet olvasni. Ennek tudományosabb magyarázata, hogy a háromdimenziós tájékozódási képességük jobb, mint a nőké.

A beszéddel kapcsolatos funkciókban azonban jobban teljesítenek a nők. Ez nem azt jelenti, hogy többet beszélnének - mondta Párduzs Árpád. Csupán annyit, hogy olyan tesztekben, amelyek a nyelvi képességekről szólnak, ilyen lehet a szinonimakeresés, a nők jobb eredményeket érnek el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×