INFORÁDIÓ
2021. március 7. vasárnap
Tamás

A nők nem tudnak térképet olvasni? A mandulamag a felelős!

Infostart / InfoRádió

A szakemberek már régóta tudják, hogy egy nő és egy férfi agya nem csak tömegében különbözik. A legújabb kutatások szerint az agy egy része, az úgynevezett mandulamag a felelős azért, hogy a nők inkább önnön belső világukkal, a férfiak pedig a külvilággal tudnak jobban kommunikálni.

Mindenki számára szembetűnő, hogy a férfiak és a nők eltérően gondolkodnak és viselkednek. Az emberek ezt általában a kromoszómák különbözőségével magyarázzák.

Az eltérő viselkedésben azonban nagy szerepük van a hormonoknak is - mondta el az InfoRádióban az MTA Szegedi Biológiai Központ Biofizikai Intézetének helyettes vezetője.

Állatkísérletekkel bizonyították, hogy azoknál a különböző nemű egyedeknél, amelyeknél a nemi hormonokat termelő mirigyeket eltávolították, kisebb volt a különbség az agyműködésben - közölte Párdusz Árpád.

Az embereknél az eltérő agyműködésből adódik a több mellett az, hogy a férfiak jobban tudnak térképet olvasni. Ennek tudományosabb magyarázata, hogy a háromdimenziós tájékozódási képességük jobb, mint a nőké.

A beszéddel kapcsolatos funkciókban azonban jobban teljesítenek a nők. Ez nem azt jelenti, hogy többet beszélnének - mondta Párduzs Árpád. Csupán annyit, hogy olyan tesztekben, amelyek a nyelvi képességekről szólnak, ilyen lehet a szinonimakeresés, a nők jobb eredményeket érnek el.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018