eur:
389.69
usd:
361.98
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
BEIJING, CHINA - FEBRUARY 03: A person receives COVID-19 nucleic acid test at Fengtai District during the Chinese Spring Festival holiday on February 3, 2022 in Beijing, China. (Photo by Zheng Yishuo/Qianlong.com/VCG via Getty Images)
Nyitókép: Zheng Yishuo/Qianlong.com/VCG/Getty Images

Nekibátorodtak a pekingi szervezők, lazítanak a szurkolási megkötéseken

A kínai szervezők az eddiginél több nézőt hívnak majd meg a pekingi téli olimpia egyes eseményeire, mivel bejelentésük szerint a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet teljes mértékben az ellenőrzésük alatt van a kialakított buborékrendszerben.

A játékokra jegyeket nem lehetett vásárolni még a helyi lakosoknak sem, mert a szervezők ezzel is szerették volna megakadályozni, vagy legalább lassítani a vírus terjedését.

A pekingi szervezőbizottság azonban most kiválasztott egy meghatározott létszámú közönséget olyan személyek közül, akik már az elmúlt hetekben is ellenőrzés alatt voltak, és az eseményekre való bejutáshoz még át kell esniük néhány szigorú járványügyi vizsgálaton.

"A következő lépésünk az, hogy figyelembe véve az igényeket,

be fogunk juttatni a versenyekre nagyobb létszámú közönséget, mert a zárt buborékrendszerben maximálisan az ellenőrzésünk alatt tartjuk a vírushelyzetet"

– mondta Huang Csun, a szervezőbizottság vírusmegelőzési és ellenőrzési irodájának igazgatója.

A szakember közlése szerint a nézők a sportolóktól és az olimpián dolgozó más hivatalos személyektől elkülönítve lépnek majd be a létesítményekbe, és hagyják el azokat, a helyszíneken pedig a számukra előzetesen kijelölt ülőhelyeket foglalhatják csak el. Több koronavírusteszten is át kell esniük, valamint hetekre visszamenőleg be kell mutatniuk az egészségi állapotukról szóló jelentést, és az eseményt követően is hetekig ellenőrizni fogják még őket. Karanténba nem szükséges vonulniuk a sportesemény látogatását követően, viszont azt tanácsolják nekik, hogy egy ideig kerüljék a közösségi tereket és ne menjenek nagyobb tömegbe.

A pekingi szervezőbizottság közlése szerint a hétfőn elvégzett repülőtéri tesztek közül egy sem hozott pozitív eredményt, a már a buborékban tartózkodók között pedig csupán hat pozitív eredmény volt, ami a legalacsonyabb szám az elmúlt két hétben.

"Jelenleg

annak az esélye, hogy valaki a buborékban tartózkodva megfertőződjön a vírussal, kevesebb, mint bárhol máshol"

– jelentette ki Brian McCloskey, a pekingi játékok orvosszakértői bizottságának elnöke.

Kína már szeptemberben jelezte, hogy külföldi nézők nem látogathatják a téli olimpia versenyeit, ugyanakkor előzetesen abban reménykedett, hogy a létesítmények a befogadóképességük nagyjából 30 százalékáig megtölthetők lesznek helyi közönséggel.

A csarnokban, vagyis zárt térben lebonyolított rövid pályás gyorskorcsolya versenyeken azt lehetett látni, hogy a nézőtér alsó részét foglalhatták el drukkerek úgy, hogy minden második széket szabadon kellett hagyniuk, tehát a családtagok sem ülhettek egymás mellé, mint az máshol gyakran lenni szokott.

A megnyitón is hasonló volt a helyzet:

Peking, 2022. február 4.
Az olimpiai és a kínai zászló a 2022-es pekingi téli olimpia nyitóünnepségén 2022. február 4-én.
MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi
Az olimpiai és a kínai zászló a 2022-es pekingi téli olimpia nyitóünnepségén 2022. február 4-én. MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi

A tavaly nyári, tokiói olimpián sem külföldi, sem japán nézők nem vehettek részt a koronavírus-járvány miatt.

A buborék tehát nem pukkad ki, de...

Azért nem maradt visszhang nélkül a jelek szerint eredményes buborék kialakítása.

Kolbenheyer Zsuzsanna, a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) vezető testületének magyar tagja arról számolt be korábban, hogy a helyi teszteléssel akadnak gondok annak túlzott érzékenysége miatt. Kim Meylemans belga szkeletonos azt nehezményezte, hogy tévedésből vitték karanténba, és hosszas kálvária után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szabadította ki. (Több más kifogás is érte a tesztelést és a karanténintézkedéseket, ezekről hamarosan beszámolunk, ahogy a szervezők vonatkozó állásfoglalásáról is.)

Vasárnap 24, hétfőn 6 pozitív esetet regisztráltak a pekingi szervezők. Az olimpiai falu január 23-i megnyitása óta 393-an akadtak fenn az ellenőrzésen.

Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×