eur:
394.79
usd:
371.8
bux:
66237.58
2024. április 16. kedd Csongor

Bernek a hatodik, szép úszások a döntőbe jutásért - összefoglaló

Egyetlen magyar volt érdekelt döntőben pénteken a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon: Bernek Péter 200 méter háton 1:55.58 perces országos csúccsal a hatodik helyen végzett.

A szám 2010-es ifjúsági olimpiai bajnoka először a csütörtöki elődöntőben javította 1:55.79-re saját, 2012-es országos csúcsát, s pénteken az új időt faragta tovább.

Bernek az 1-es pályán vágott neki a négy hossznak, egészen az utolsó fordulóig a hetedik helyen tempózott, majd a záró 50 méteren nagy hajrába kezdett, s úgy tűnt, akár előrébb is végezhet, végül hatodiknak nyúlt be.

"Nem sokon múlott, azt hittem, picivel ennél is tudok jobbat,

ezzel együtt örülök, hogy ennyi kihagyás és sérülés után kétszer is országos csúcsot tudtam úszni" - nyilatkozta Bernek.

"Plusz motivációt adott, hogy édesanyám, a család és a barátaim is itt lehettek a lelátón, világversenyen ez még nem fordult elő.

Csak azt sajnálom, hogy édesapám ezt már nem élhette meg. De biztos, hogy ő is látta fentről"

– tette hozzá.

Szoros befutó volt

A női 200 méter hát elődöntőjében Hosszú Katinka és Burián Kata volt érdekelt hazai részről. A szám olimpiai ezüstérmese, Hosszú az első futamban kapott helyet. A közönségkedvenc - aki szokás szerint hangorkán közepette lépett be a medencetérbe - erősen kezdett, azonban ellenfelei tartották vele a lépést, s a magyar úszó az utolsó fordulót követően negyedik volt. A hajrá végén szoros célba érkezést láthatott a közönség, Hosszú negyediknek, 2:07.51-gyel érintette a falat. Ez az idő több mint két tizeddel gyengébb, mint amit a délelőtti előfutamban úszott.

"Nem így terveztem, de azért nagy kő esett le a szívemről

- kezdte értékelését Hosszú. - Két tizeddel lassabb voltam, mint délelőtt, ami úszásban nem sok, de azt hittem, jobb időre leszek képes. A negyedik-ötödik hely a középdöntőben mindig rizikós, örülök, hogy végül azért csak összejött. Érdekes lesz majd a surranópályán úszni. Maradt még bennem holnapra" - tette hozzá.

Burián Kata kicsit csalódott

A 22 éves Burián a második elődöntőben 2:08.65 perces idejével bő három tizeddel maradt el egyéni legjobbjától, így a futamban ötödik, összesítésben tizedik lett.

"Nem volt rossz úszás, csak amiatt vagyok csalódott, mert ez az idő a riói olimpián és a kazanyi világbajnokságon is elég lett volna a döntőre" - mondta Burián.

„Elégedett vagyok, mert kiúsztam magam. Végig rossz hullámokat kaptam, láthattátok, hogy mekkora állatokkal úsztam. Mindent megtettem. Tudom, hogy sok hiba van az úszásomban, de az, hogy ehhez képest a tizedik vagyok, jónak számít” – fejtette ki.

Takács Krisztián: ez bónusz volt

Takács Krisztián 50 méter gyorson, a vb legnépesebb, 125 versenyzőt felvonultató mezőnyének elődöntőjében ugyan javított 22.18-as első idején, de a 22.05 másodperces délutáni eredmény nem ért finálét.

"Veszítenivalóm nem volt, bónusz volt számomra ez az úszás, hogy a délutáni hangulatot is átélhettem" - mondta Takács, aki hozzátetette: délelőtthöz képest egy helyet lépett előre, az európaiak közül pedig a nyolcadik időt úszta. "Az éves teljesítmény alapján reális ez a helyezés." - jelentette ki.

Újabb csúcsdöntések

Ezt követően jött a nap legnagyobb szenzációja: férfi 100 méter pillangón a mindössze 17 éves Milák Kristóf nemcsak tovább javította délelőtti junior világcsúcsát, hanem az elődöntőben úszott 50.77 másodperces idejével megdöntötte Cseh Lászlónak a londoni Európa-bajnokságon felállított tavalyi országos rekordját is (50.86). Milák ezzel összesítésben a harmadik, míg a korábbi futamban rosszul rajtoló, de fantasztikusan hajrázó Cseh a hatodik időt szerezte meg.

A két magyar közül elsőként a szám olimpiai ezüstérmese, a legutóbbi két világbajnokságon, Barcelonában, majd Kazanyban is második Cseh állt rajtkőre, többek között az ötkarikás címvédő szingapúri Joseph Schooling, illetve a dél-afrikai, 200-on győztes Chad Le Clos társaságában. A magyar versenyző nagyon rosszul rajtolt - mindenkinél több mint egy tizeddel lassabb volt -, így csak nyolcadiknak fordult, azonban végül egy elképesztő hajrával, 51.16-os idővel másodiknak jött be.

Ez mindössze két századdal rosszabb annál az időnél (51.14), mint amivel Rióban Le Clos-val és Michael Phelpsszel hármas holtversenyben ezüstöt nyert.

Ezt követően Milák érkezett, aki délelőtt 51.23-as új egyéni rekorddal, egyben junior világcsúccsal tette le a névjegyét: veterán honfitársához hasonlóan ő sem kezdett túl jól, de aztán óriási tempót diktálva harmadiknak fordult, majd az amerikai Caeleb Remel Dresselre tapadva elképesztő, 50.77-es idővel csapott a célba.

"Örülök, hogy jobban ment, mint délelőtt, viszont

megdöntötték az országos csúcsomat, úgyhogy fel van adva a lecke rendesen. Kristóf fantasztikusan úszott

- mondta Cseh, majd hozzátette, Milák a kezdésben erősebb nála. - Most nem a fiatalok próbálnak felzárkózni, hanem én rájuk, de mindenképpen jó, hogy ilyen erős pillangóúszók vannak itthon."

"Nem jutott még el igazán az agyamig, én csak úsztam egyet" - mondta a szenzációs időt követően Milák, aki elárulta:

bár most elfáradt, érez még tartalékokat az úszásában a szombati döntőre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×