eur:
396.06
usd:
354.66
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
A Ferencváros játékosai a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjében, a Ferencvárosi TC - Midtjylland (dán) visszavágó mérkőzés végén a Groupama Arénában 2024. augusztus 13-án. Ferencvárosi TC-Midtjylland 1-1.
Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Sportközgazdász: az FTC már másfél milliárd forintot keresett, és még százmilliókat gyűjthet az Európa-ligában

Az előző szezonoknál több pénzt kereshet a Ferencváros a mostani labdarúgó Európa-liga-szerepléssel, ráadásul az átalakított csoportkör négy hazai meccséből komoly jegybevétellel is számolhat – mondta az InfoRádióban Szabados Gábor sportközgazdász az Anderlecht elleni szerdai mérkőzés előtt.

Tavaly a Konferencia-ligában szerepelt a Ferencváros labdarúgócsapata, idén az Európa-liga főtábláján, ami nem csupán szakmailag előrelépés, de több pénzt is lehet keresni, és bár tavaly a KL-ben erős ellenfelei voltak a magyar bajnoknak, most nem 6, hanem 8 mérkőzés vár rá ősszel, 4 hazai pályán, amelyből komoly jegybevétel is lesz már - vélekedett az InfoRádióban a Ferencváros szerda esti, belga Anderlecht elleni EL-meccse előtt Szabados Gábor sportközgazdász.

"Ugyanakkor azt is látni kell, hogy az a gazdasági és sportszakmai érték, amelyet az Európa-ligában megkereshet és elnyerhet a Ferencváros, az lényegesen kisebb, mint amelyet a Bajnokok Ligájában elnyerhetett volna; tehát gyakorlatilag a Bajnokok Ligájában ha egy csapat minden meccsét elveszíti, anyagilag még az is jóval jóval többet ért volna, mint ha az Európa Ligában egyébként mondjuk sikeresen szerepel, és akár még a tavaszi folytatást is megéri" - öntött tiszta vizet a pohárba.

A hazai meccsek között ott lesz az angol Tottenham elleni is, amely mindenképpen közönségcsalogató mérkőzés lehet, bár ezen a szinten nem szabad, hogy gond legyen a telt házat összehozni. A sportközgazdász is egyetért ezzel, elvárható, hogy minden széknek gazdája legyen egy ilyen nyár után.

De nézzük azokat a BL-nél rosszabb EL-számokat!

  • A főtábláért 4,3 millió eurót (bő 1,5 milliárd forint) kap a Ferencváros.
  • Egy győzelemmel 450 ezer eurót lehet keresni.
  • Egy döntetlen 150 ezer eurót ér.

"Reálisan a Ferencváros fog itt pontokat gyűjtögetni, tehát 1-2 millió euró szinte biztosan összejön ezekből a pontokból is, az is nagyjából lehet akár 1 milliárd forint körüli összeg is. Azt látjuk, hogy csak az UEFA-tól érkező összegek több milliárd forintot tehetnek ki, és akkor még a televíziós jogdíjak utáni juttatások is ott vannak. Ha pedig tovább tud lépni a Ferencváros ebből a ligaszakaszból, és tavasszal is akár a play-offban, akár az egyenes kieséses szakaszban tud játszani, az további összegeket jelenthet, és ezek még mindig csak az UEFA-tól érkező pénzek" - sorolta Szabados Gábor.

A nyolc közül tehát lesz négy hazai mérkőzés, amelyekre a jegyek drágábbak lesznek, mint például egy NB I-es meccsre, így ebből is "látható" bevételre tesz szert a zöld-fehér klub, a mérkőzések önmagukban pedig hordoznak további terjesztői értékeket, amelyek termékekben csapódhatnak le, további plusz bevételt generálva.

"Ha mindezt így összevetjük, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy a nemzetközi szereplés egy jó pár milliárdos plusz bevételt jelent a Ferencvárosnak. Az elmúlt évek alapján ezek az összegek, amelyeket a nemzetközi kupákban keres meg a csapat, a Ferencvárosnak akár az éves költségvetése felét is kitehetik. Lehet, hogy mivel a Ferencvárosnak folyamatosan fejlődik a hazai piacról megszerzett költségvetése is, ez az Európa-liga-szereplés most nem fogja elérni az említett szintet, de nyugodtan mondhatjuk, hogy gyakorlatilag többet fog a Ferencváros csak a nemzetközi kupával keresni, mint amennyi egyébként a legtöbb magyar NB I-es csapatnak a teljes költségvetése" - húzta alá az InfoRádióban Szabados Gábor sportközgazdász.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×