eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

A Chelsea és az olasz kapcsolat - a legtöbbször bejött

Aludt már négyet a nagyvilág arra, hogy Enzo Marescát nevezték ki a Chelsea vezetői a klub élére. Vad lépés? Vagy váratlan, de nagyszerű döntés? Mindezt alkalmasint csak az idő dönti el. Mégis érdemes néhány tényt számba venni.

Thomas Tuchel volt a Chelsea menedzsere, amikor Roman Abramovics, a klubtörténet vitathatatlanul legeredményesebb tulajdonosa – részben kényszerűségből – megvált a klubtól. A Kékek élére az amerikai Todd Boehly került, aki a lassan 24 hónapos regnálása alatt elköltött egy szekérderéknyi pénzt, s elfogyasztott öt edzőt, miközben az első idényben a tizenkettedik, a másodikban a hatodik helyen végzett a bajnokságban.

Todd Boehlynek semmilyen tekintetben nem volt szimpatikus Thomas Tuchel, azért gyorsan menesztette, majd szó szerint megvásárolta a helyére Graham Pottert, aki nem tudott megbirkózni azzal a feladattal, hogy idény közben a fél keret kicserélődik.

Bő félév után menesztették, s érkezett a helyére egy igazi klublegenda, Frank Lampard. Az egykori angol válogatott középpályás valójában visszatért a klubhoz, amelyet már játékosként és menedzserként is szolgált, de utóbb talán már azt mondja, hiba volt. Minden várakozást alulmúlt az eredménysora (tizenegy mérkőzésen nyolc vereség), nyilvánvaló volt, hogy nem maradhat.

Következett a sorban Mauricio Pochettino, aki tavaly nyáron még jó választásnak tűnt, idén májusban már nem. Állítólag szinte minden kérdésben eltért az álláspontja Todd Boehlyétől, ezért a tűzhöz közel állók számára nyilvánvaló volt már az idény utolsó heteiben, hogy bármennyit is javult a Chelsea (mert az tény, hogy javult), mennie kell.

Egy nem kifejezetten sikeres ősz után tavasszal a Ligakupa-döntőjében szoros mérkőzésen veszített a Chelsea a Wembley-ben, a Liverpool ellen, az FA-kupában elődöntős volt, a bajnokságban pedig február 4. után egyetlen vereséget szenvedve, az utolsó öt mérkőzését megnyerve, a hatodik helyen végzett, azaz jelentősen előrelépett az előző évi záró pozíciójához képest.

Pochettinónak mégis mennie kellett, érkezett a Championshipet megnyerő Leicester City éléről Enzo Maresca. A 44 éves olasz edző tehetsége megkérdőjelezhetetlen. Az angol második vonalban az előző idényben négyszer is kiérdemelte a hónap edzője titulust. 2022-ben a Manchester City U21-es csapatával megnyerte a Premier League 2-t, utána a Parmánál dolgozott (ilyenformán Balogh Botondnak is volt az edzője), majd néhány hónap után szabaddá vált. Kis pihenő után, 2022 nyarán visszatért a Manchester Cityhez, Pep Guardiola egyik segítője lett. (Érdekes: a 2024–2025-ös idényben Pep Guardiola korábbi segítői közül Mikel Arteta az Arsenal, Enzo Maresco pedig a Chelsea szakvezetője lesz.)

2023 nyarán vette át a Leicester Cityt, amellyel feljutott a Premier League-be, de ott már nem fogja vezetni a „Rókákat”, indul a kaland a Stamford Bridge-en.

A Chelsea-nél sok minden megváltozott az elmúlt bő negyedszázad alatt, de egy nem: szívesen szerződtetnek a vezetők olasz vezetőedzőt, illetve menedzsert. Gianluca Vialli kezdte a sort, majd következett Claudio Ranieri, Carlo Ancelotti, Roberto Di Matteo, Antonio Conte és Maurizio Sarri. Ranieri kivételével mind nyertek legalább egy trófeát, összesen öten tizenhármat. 2025-ben Enzo Marescának kellene a nyomukba lépnie.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×