eur:
395.81
usd:
372.43
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Szoboszlai Dominik, Schäfer András és Szalai Ádám (b-j) a magyar csapat győzelmét ünnepli a labdarúgó Nemzetek Ligája 4. fordulójában játszott Anglia - Magyarország mérkőzés után a wolverhamptoni Molineux Stadionban 2022. június 14-én. A magyar válogatott 4-0-ra győzött.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

A magyar futball legzajosabb tíz válogatottsikere - Párizstól Wolverhamptonig

A magyar labdarúgó-válogatott 1902-ben játszotta az első mérkőzését, az angolok elleni keddi 4-0 a 972. találkozó volt a sorban. Szerencsére nagyon nehéz a diadalok közül tízet kiemelni, de íme. Az Infostart összeállítása a magyar válogatott eddigi legzajosabb sikereiről.

1. Magyarország–Svédország 5-1 (1938. június 16.)

A franciaországi világbajnokság elődöntőjében a tornán addigra Holland-India és Svájc ellen is győztes magyar válogatott meglepetésre már az első percben hátrányba került Nyberg gólja után a magyar szövetségi kapitány, Nagy József által dirigált svédek ellen. Ám az MTK egykori balszélsőjének igaza lett, ő már a torna előtt megmondta: ha mind a két csapat eljut az elődöntőbe, ott a magyarok simán nyernek majd. Jacobsson öngólja után Titkos Pál és Sárosi György egy-egy, Zsengellér Gyula két gólt is szerzett. Sajnos, a világbajnoki döntőben aztán az olaszok 4:2-re nyertek, részben talán azért is, mert Dietz Károly szövetségi kapitány, Toldi Géza, Korányi Lajos és Turay József mellőzésével, nem a legerősebb tizenegyét játszatta.

2. Magyarország–Jugoszlávia 2-0 (1952. augusztus 2.)

A helsinki olimpia aranyának megnyerésével lett Aranycsapat Sebes Gusztáv válogatottja. A románok elleni selejtezőben – már Finnországban – volt a fináléig a legnehezebb dolga, aztán kiütötte az olaszokat, a törököket és a címvédő svédeket, majd miután 18:2-es álomgólaránnyal bejutott a döntőbe, 2:0-ra megverte a szintén a teljes A-válogatottjukkal felálló jugoszlávokat. Még az is belefért, hogy Puskás kihagyott egy tizenegyest… A hajrá hozott végül döntést, a csapatkapitány a 71. percben góllal javította hibáját, majd Czibor Zoltán állította be a végeredményt.

3. Olaszország–Magyarország 0-3 (1953. május 17.)

Aznap választást rendeztek Magyarországon, a Magyar Függetlenségi Népfront végül a szavazatok 98,2 százalékát megnyerve diadalmaskodott. De nem ez okozott este eufóriát, hanem a hír: a magyar futballisták, megtörve egy 28 éves rossz sorozatot, 1925 óta először nyerte olaszt földön a nagy mumus ellen, s nagyon közel kerültek az Európa-kupa megnyeréséhez. Az új, akkor még kapacitása után százezresnek (Stadio dei Centomila) nevezett arénában a magyarok elrontották az avatás örömét: Hidegkuti Nándor egy és Puskás Ferenc két góljával 3:0-ra nyertek.

4. Anglia–Magyarország 3-6 (1953. november 25.)

A XX. század mérkőzése, nem csak szerintünk, hanem az angolok véleménye alapján is. A magyar válogatott álomjátékkal diadalmaskodott, a gólokat Hidegkuti Nándor (3), Puskás Ferenc (2) és Bozsik József szerezték, ez azon ritka mérkőzések egyike volt, amelyen az Aranycsapat a klasszikussá lett, Grosics – Buzánszky, Lóránt, Lantos – Bozsik, Zakariás – Budai II, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor összeállításban kezdett, a kapust, a Fekete Párducot a 78. percben Gellér Sándor váltotta. Anglia először kapott akkor ki hazai pályán nem brit vagy ír válogatottól, ahogyan egyszerűbben megfogalmazták, a kontinensről érkezett csapattól. Fél évvel később, 1954 májusában eljöttek az új Népstadionba. Még nagyobb verést kaptak, ahogyan vicc mondta itt tartózkodásuk időtartamára is utalva: „Egy hétre jöttek, 7:1-gyel mentek.” Ez azóta is az angol válogatott valaha volt legsúlyosabb veresége.

5. Magyarország–Uruguay 4-2 (1954. június 30.)

Jack Rollin, a World Soccer vezető munkatársa ezt a mérkőzést 1960-ban az addigi idők legjobb futballmérkőzésének nevezte, majd ugyanebben a lapban, már a XXI. században a negyedik helyre rangsorolták, az 1970-es olasz–nyugatnémet vb-elődöntő, az 1960-as Real Madrid–Eintracht Frankfurt BEK-döntő és a 2005-ös Liverpool–AC Milan BL-döntő után. Ez volt egyébként a magyar válogatott első hosszabbításos mérkőzése, s mindössze a második, amelyet dél-amerikai csapat ellen vívott. Az elsőt, három nappal korábban, ugyancsak megnyerte, mégpedig a brazilok ellen. Július 4-én aztán jött az a vereség, amely soha be nem hegedő sebeket ejtett, a 2:3 a nyugatnémetek elleni világbajnoki döntőben.

6. Magyarország–Dánia 3-1 (1964. június 20.)

A magyar válogatott a dánok legyőzésével harmadik lett a második ízben kiírt kontinensbajnoki sorozat végjátékában, a spanyolországi négyes döntőben. A spanyolok elleni bosszantó vereség után az 1960-as, római olimpia óta mumusnak számító dánok ellen Bene Ferenc szerezte az első gólt, majd Bertelsen egyenlítése után Novák Dezső a hosszabbításban elért két gólja hozta meg a Nemzetek Kupája, mai nevén az Európa-bajnokság bronzérmét a válogatottnak. Akkor szinte kudarcként élte meg a közvélemény és a sajtó, ma már tudjuk, micsoda siker is volt!

7. Magyarország–Brazília 3-1 (1966. július 15.)

Brazília 1954. június 27. és 1966. július 15. között veretlen maradt a világbajnoki mérkőzésein. Közben nyert két vb-aranyérmet, 1958-ban, Svédországban és 1962-ben, Chilében. De a két jelzett dátumon kikapott, mindkétszer a magyar válogatottól. A liverpooli Goodison Parkban a hatvanas évek „ezüstcsapatként” is emlegetett nagy magyar futballgenerációja a valaha volt legjobb játékával rukkolt ki, amelyen Albert Flórián megalapozta 1967-es aranylabdáját, a vb minden magyar meccsén gólt szerző Bene Ferenc belőtte varázslatos szólógólját, Farkas János pedig a vb-történelem egyik legszebb gólját zúdította a kétszeres világbajnok Gilmar kapujába.

8. Magyarország–Románia 2-1 (1972. május 17.)

Három mérkőzésből állt Illovszky Rudolf válogatottja számára az 1972-es Európa-bajnokság negyeddöntője. A románok ellen döntetlent hozott a budapesti (1-1), majd a bukaresti (2-2) mérkőzés is. Ha már akkor érvényben van az idegenben szerzett gólokkal kapcsolatos szabály, nem lett volna szükség a belgrádi rájátszásra – de azt csak később vezették be. Így az akkori Jugoszlávia fővárosában kellett megvívni a belgiumi négyes döntőért. Kocsis Lajos gólját Neagu még kiegyenlítette, ám a 87. percben Szőke István, a Ferencváros nemrégiben elhunyt jobbszélső „kilőtte” a tornára a válogatottat.

9. Magyarország–Brazília 3-0 (1986. március 16.)

A Mezey György és válogatottja nevével fémjelzett korszak legnagyobb diadala előtt félmillió jegyigénylés érkezett, végül a helyszínen 76 ezer szerencsés látta, ahogyan a világbajnoki selejtezőit addigra sikerrel megvívó, a nyugatnémeteket jótékonysági mérkőzésen Hamburgban 1-0-ra legyőző válogatott futball-leckét ad a mitikus tisztelettel becsült braziloknak. Détári Lajos, Kovács Kálmán és Esterházy Márton egy-egy gólja hozta a 3-0-s diadalt, amely egy teljes generáció legnagyobb futballélményét jelentette.

10. Anglia–Magyarország 0-4 (2022. június 14.)

E sorba illeszkedik a keddi győzelem, amely a tétmérkőzésen aratott legnagyobb győzelmünk az angolok ellen. A háromoroszlánosok 1953. november 25., igen, a magyarok elleni 3:6 óta nem kaptak otthon négy gólt, 1928 óta nem szenvedtek pályaválasztóként ilyen súlyos vereséget. A feledhetetlen diadalt a Dibusz – Lang, Orbán, Szalai Attila – Fiola, Schäfer, Styles, Nagy Zsolt – Sallai, Szalai Ádám, Szoboszlai kezdő tizenegy, illetve a csereként beálló Nego, Nagy Ádám, Gazdag és Ádám érte el. A gólokat a duplázó Sallai Roland, valamint Nagy Zsolt és Gazdag Dániel érte el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×