eur:
393.77
usd:
364.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Turi György, Késely Ajna edzője és Sydó Nóra csapatorvos örül az eredménynek a női 1500 méteres gyorsúszás előfutama után a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 22-én. Késely Ajna a negyedik idővel, 15:54.48-cal jutott döntőbe 1500 méter gyorson.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Lezárult az úszószövetségi vizsgálat Turi Györggyel szemben

A Kőbánya SC belügye lesz, hogy marad-e úszóedző, a szövetség viszont szigorítja az edzői papírhoz jutás feltételeit, az érintettektől bocsánatot kér. A bizottsági jelentés ugyanakkor megjegyzi, több sportoló szülei kifejezetten kérték Turi Györgyöt, hogy "legyen kemény", büntetőügy pedig nem várható.

Sajtótájékoztatót tartott a Magyar Úszószövetség Turi György ügyében arról a vizsgálatról, amely azután vált szükségessé, hogy a sajtóban számos sportoló arról nyilatkozott, az elmúlt évtizedekben a Kőbánya SC edzőjeként Turi György erőszakosan bánt velük, megtörésüket próbálta elérni, megszégyenítette őket, összességében kifogásolt módszerekkel élt.

A szövetség számtalan érintettet meghallgatott és jelentést is tett a Magyar Úszószövetség szakmai alelnöki címéről már a botrány hatására lemondó Turi György ügyéről. A nyilatkozókon kívül a bizottság figyelembe vette Szepesi Nikolett Eb-bronzérmes úszó 2013-as Én, a szexmániás című könyvében foglaltakat, illetve az erre érkezett kiálló sportolói reakciókat Turi György mellett, valamint azt is, hogy az egyes cselekmények mikor történhettek, ezek elévülési ideje okán; a jelentést – amelyet a Magyar Úszószövetség teljes egészében nyilvánosságra hozott – most többségi állásfoglalással fogadta el a MÚSZ elnöksége,

Turi Györgyöt nem találták bizonyíthatóan vétkesnek.

A jelentésben szereplő megállapítások:

  • Turi György a nyolcvanas évektől rendszeresen alkalmazhatta a testi-lelki bántalmazás eszközét, ám azóta ez egyre csökkenő mértékű
  • bántalmazásból fakadó sérülésekről a meghallgatott sportolók nem számoltak be
  • az edző rendszeresen okozott "verbális kárt", káromkodott, ordibált, és számos nyilatkozó számolt be arról, hogy szakemberhez kellett fordulnia a történtek feldolgozásához
  • lány/női sportolók esetében többször előkerült a menstruáció vagy a testtömeg miatti verbális megalázás, ami esetenként táplálkozási zavarhoz is vezetett
  • eredménytelenség esetén számos sportoló érezte magát cserben hagyva az edző által
  • Turi György ugyanakkor számos sportolót anyagilag támogatott, és többen beszámoltak egyfajta apa-gyermek kapcsolatról vele kapcsolatban
  • Turi György a nyilatkozatokban fellelhető esetek napvilágra kerülése után bocsánatot kért, illetve a szövetségi pozícióiról is lemondott.

A bizottság tényszerűen nem látta igazoltnak, hogy szexuális zaklatás történt, amint az egy-egy nyilatkozatban olvasható, az időbeni távolság miatt számos eset kivizsgálására már nincs lehetőség, ugyanígy nem állapítható meg az sem, hogy a Kőbánya SC közelmúltban elhunyt masszőre állítólagos szexuális zaklatásairól tudott volna, azokat eltussolta volna.

A bizottság még azt is észlelte, hogy egyes szülők még sportolói gyermekeikkel kapcsolatban még kérték is Turi Györgyöt, hogy "bánjon keményen a gyerekkel".

A jelentés úgy látja, a túlterhelés, a rossz kommunikáció az, ami a közelmúltig megmaradhatott, ez azonban nem von magával további jogi következményeket.

Bohus Richárd, az úszószövetség sportolói bizottságának vezetője, vb-bronzérmes úszó a tájékoztatón kijelentette, maga kiskorától jár pszichológushoz, de nem kizárólag az uszodai világ miatt,

"egy-egy ordibálás belefér" szerinte, a lelki terror viszont nem,

azt pedig érthetőnek nevezte, hogy "mindenki a legjobb akar lenni".

Wladár Sándor, a szövetség elnöke közölte, a Magyar Úszószövetség tudomásul veszi Turi György lemondását a szövetségi pozíciókról. Kifejezte, az elnökség mások helyett is sajnálatát fejezi ki az érintettek felé, és megkövet mindenkit, valamint minden segítséget megad a károk felszámolásához, a MÚSZ pedig szigorítja az edzői papír megszerzésének feltételeit.

Kérdésre válaszolva Wladár Sándor kijelentette,

Turi György további munkásságáról a Kőbánya SC hivatott dönteni.
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×