eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Angol szurkolók ünnepelnek, miután Harry Kane csapatkapitány gólt lőtt a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság elődöntőjében játszott Anglia-Dánia mérkőzés hosszabbításában a londoni Wembley stadionban 2021. július 7-én. Az angol válogatott 2-1-re győzött.
Nyitókép: MTI/AP Pool/Carl Recine

Visszaforgatják az idő kerekét az angol futballban – sokan boldogok tőle

Több mint negyedszázados periódus záródik le a brit futballban: Nigel Headstone sportminiszter bejelentése szerint január első napjától újra lehetnek állóhelyi részek bizonyos stadionokban.

A brit sport első számú közjogi méltósága tételesen közölte, mely klubok pályáiról van szó: a Manchester United, a Manchester City, a Tottenham, a Chelsea és a Cardiff.

Headstone nyilatkozata („Örülök, hogy ezen öt klub esetében jóváhagyhatom a kérést, hogy a szezon második felében adhassanak ki jegyet engedélyezett, biztonságos állóhelyi lelátórészekre) egyfelől elégedettséget takar, másfelől talán biztatást a többiek számára is:

amennyiben a kísérlet sikerrel jár, mások előtt is megnyílhat a kapu.

A Liverpool egyelőre nem jelentkezett a kísérletre, de állítólag saját hatáskörében keresi a lehetőségeket.

Mint ismert, Angliában az 1989-es Hillsbrough-tragédiát követően sokat tettek a stadionok biztonságáért. Az úgynevezett Taylor-jelentés hatására több intézkedést is foganatosítottak, ezek egyike volt, hogy az 1994–1995-ös idény kezdetétől a Premier League klubjai kizárólag ülőhelyekre szóló jegyeket értékesítettek, megszűntek az állóhelyi részek. Addigra, a kilencvenes évek első felében az angol labdarúgás olyan ikonikus lelátórészei szűntek meg, mint az Anfield Roadon (Liverpool FC) a Spion Kop, a Highburyben (Arsenal FC) a North Bank, vagy az Old Traffordon (Manchester United) a Stretford End.

Az új helyzetről szóló elemzések arra nem térnek ki, hogy ezekre az új állóhelyi részekre olcsóbbak lesznek-e a jegyárak, a magas jegyárak ugyanis folyamatosan heves vitákat keletkeztettek az elmúlt években a fanatikusok részéről.

Természetesen, mindez nem jelent visszalépést a biztonság tekintetében - szögezik le.

„A biztonság a legfontosabb, és az SGSA (Sports Grounds Safety Authority, a sportpályák biztonságáért felelős hatóság) kéz a kézben dolgozik a klubokkal ezen” – közölte a sportminiszter.

Nem mindenki boldog a változástól. Mark Roberts,

a cheshire-i rendőrség főparancsnoka, a brit futball rendészeti ügyeinek első számú felelőse „fejetlen rohanásnak” nevezte az állóhelyi részek visszaállítását.

Nemrégiben a The Timesnak nyilatkozva azt mondta: „Az aggodalmam az, hogy meccs közben túlzsúfolt válnak majd ezek a részek. Várhatóan többségben lesznek a férfiak, ellenben kevesebb lesz ott a gyerek és az idősebb. Ez kirekesztő magatartáshoz vezethet, akár a nyelvezet, akár a viselkedés tekintetében.”

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×