eur:
393.98
usd:
364.69
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Borussia Mönchengladbach futballklub szurkolóinak fényképét hordozó kartonkivágatok „népesítik” be a Borussia Park Stadion lelátóját Mönchengladbachban 2020. április 16-án. Bár a koronavírus-járvány miatt a sportesemények tilalmát augusztus 31-ig meghosszabbították Németországban, ám nem kizárt, hogy az első osztályú labdarúgó-bajnokság folytatódhat. Ebben az esetben zárt kapuk mögött játszanák a mérkőzéseket, a szurkolók pedig a lelátói fotókkal javítani próbálják a játékosok hangulatát.
Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Akár a lázmérés is része lehet a futballstadionba belépésnek

A hétvégén folytatódik a német labdarúgó-bajnokság. A sztárfocisták piaci értéke azonban jelentősen csökkent a járvány okozta kényszerszünet miatt, ez pedig a klubok költségvetésére is negatívan hathat – véli Szabados Gábor sportközgazdász.

„Nyugodtam mondhatjuk, hogy a futball már most nagyon komoly veszteségeket szenvedett, mind anyagi, mind marketing szempontból. Természetesen azzal, hogy hogy újraindulnak a bajnokságok, a pénzügyi veszteségek nagy része, az eddig elmaradt bevételek egy része visszahozható. Ez alól némileg kivételt jelentenek azok a klubok, ahol a jegyekből befolyó pénz nagyon jelentős részét képezi a bevételnek, hiszen nem lesznek nézők a stadionokban. Ez elsősorban a topbajnokságok klubjaira érvényes. De

legalább a televíziós és a szponzori bevételek visszahozhatók”

– mondta Szabados Gábor.

Ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy a mögöttünk hagyott időszak veszteségei, bizonyos átrendeződések miatt a teljes bevételkiesés nem hozható vissza. Biztosra vette, hogy ezt

a gazdasági évet a csapatok tíz-húsz százalékos bevételkiesés nélkül nem fogják megúszni.

Ugyancsak nincsenek kétségei afelől, hogy a bajnokságok szünetelése, illetve az ebből fakadó bevételkiesések miatt csökkenni fog a játékosok piaci értéke. Világossá tette, hogy a futballisták értéke nem azért csökken (sőt gyakorlatilag már ezt múlt időbe is tehetjük: csökkent), mert a leállás alatt veszítettek képességeikből, rosszabb futballisták lettek, hanem mert a bevételi oldalon szereplő összeg csökkenésével a kluboknak nem lesz módjuk az elmúlt évekhez hasonló költekezésre. Szerinte akkor fog majd ismét növekedni a játékosok értéke, ha a bevételek is visszaállnak a régi szintre.

Szabados Gábor beszélt arról is, hogy különféle becslések, jövendölések láttak napvilágot arról, hogy a járvány elülte után a szurkolók milyen hajlandóságot mutatnak majd a meccsre járásra. Szerinte van olyan vélemény, hogy az emberek sokkal óvatosabbak lesznek, nem fognak tömegeseményekre menni, de olyan is, hogy legalábbis az első időszakban, mivel kiéheztek a futballmeccsekre, a korábbinál is többen mennek. Azt valószínűsíti, hogy ahol a válság előtt rendszerint telt házas mérkőzéseket rendeztek, ez a jövőben is így lesz.

Felhívta a figyelmet arra, hogy biztosan nem egyik napról a másikra vált majd át a futballvilág a zárt kapus mérkőzésekről a telt házasakra, nagy valószínűséggel lesznek egy átmeneti időszakban mennyiségi korlátok a nézőszámot illetően. Elképzelhetőnek tartotta, hogy olyan feltételek születnek, hogy két néző között egy széket üresen kell hagyni. Vélhetően külön szabályok vonatkoznak majd a beléptetésre, talán a lázmérés is ennek része lesz - tette hozzá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×