eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Világrekordot ugrott társaival 5800 méterről Kiss Jamaica József - videó

Az extrémsportoló az amerikai csúccsal már 3700 ugrásnál jár.

Két magyar is részese volt a közelmúlt bázisugróvilágrekord-kísérletének: az Egyesült Államok-beli Perrisben 30 ország 130 versenyzője 5800 méterről, 6 gépből kiugorva két alakzatot is felvett a nagy alakzatos formaugrásban. Köztük volt Kiss Jamaica József, a Tériszony SE baracsi extrémsportolója, akit a Duol.hu faggatott.

Kiss Jamaica József már 3700 ugrásnál tart - 18 évesen, vagyis 37 éve kezdte -, a műfaj oktatója, táborszervezője is, és már bábáskodik egy új sportág, a szélcsatorna-ugrás születésénél is.

A formaugrásról bővebben beszélve elmondta, azt hason kell végrehajtani, a testet irányítva, különböző alakzatokat összekapcsolódva felvéve. Ő maga ennek a négy fős változatában versenyez levegőben és most már szélcsatornában is.

A hazai ugrások során egy gépből egyszerre 16-17 fő ugorhat ki, amikor pedig több gép vesz részt egy akcióban, egy zuhanás során is sikerülhet akár több alakzat létrehozása is.

"Minél kisebb egy ugrás, annál több formációt lehet végrehajtani az adott hatvan másodperc körüli idő alatt. Világbajnoki szinten négy ember akár ötven–hatvan alakzatot is meg tud csinálni egy zuhanási időszak alatt. Ez rendkívül sok. Ha nő a létszám, akkor attól függően, hogy milyen képzettségű ugrók vesznek részt benne, három, négy, ötre is lecsökkenhet. Persze függ az alakzat bonyolultságától is. Ha mindenki befelé néz, az egy egyszerűbb dolog" - ecsetelte Kiss Jamaica József.

Amikor 4000 méterről ugranak, egy egész perc a teljes zuhanási idő, de ezt nem lehet teljes egészében kihasználni, mert a földet érés előtt el kell távolodni egymástól, hogy az ernyőket kinyithassák - körülbelül ezer méteren. Magára az alakzatra 50 másodperc körüli idő jut.

A világrekord előtt hat gyakorló ugrást végeztek kisebb csoportokban, a hetedikre rakták össze a 130 fős gárdát a két alakzatra.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×