eur:
392.52
usd:
365.9
bux:
66689.15
2024. április 25. csütörtök Márk
A dohai Kalifa Nemzetközi Stadion, a katari atlétikai világbajnokság helyszíne 2019. szeptember 25-én, két nappal a vb kezdete előtt.
Nyitókép: MTI/AP/Martin Meissner

Máris itt a fullasztó atlétikai világbajnokság

Katarban még éjfélkor is 30 fok lesz, ezért ekkor rajtolnak a maratonisták és a gyaloglók a pénteken induló dohai atlétikai világbajnokságon, aminek fő helyszínét 20-23 fokra azért le tudják hűteni.

Tizenhét magyarral pénteken indulnak az atlétikai világbajnokság küzdelmei a légkondicionált, 20-23 fokos, 1976-ban felhúzott dohai (Katar) Kalifa Stadionban, ahová

210 ország 1972 versenyzője érkezik összesen (1054 férfi, 918 nő), és 44 egyéni számban osztanak érmeket - összesen "csak" 37-ben lehet címvédés.

A vb-k 1983 óta íródó történetében először lesznek kizárólag délután, illetve este a versenyek, a nappali forróság miatt a gyaloglás és a maraton rajtja pedig egyenesen éjfélkor lesz, így is 30 fokkal kell találkozniuk a versenyzőknek.

A viadal egyik nagy sztárja lehet a hatszoros olimpiai aranyérmes amerikai Allyson Felix, aki kevesebb mint egy éve adott életet gyermekének; vb-medálból is 16-ot gyűjtött már, 4x400 méteren állhat rajtvonalra váltótársaival. Hozzá hasonlóan különlegesen "nagy név" Jesus Angel Garcia, aki már 26 éve nyert világbajnokságot 50 km-es gyaloglásban, 13. ilyen viadalán láthatjuk majd - a 49 éves sportoló a vb legidősebb résztvevője is lesz.

Ami pedig a magyarokat illeti,

a szakvezetés a 17 atléta közül 3-4 döntős szereplést vár, és nem tart elképzelhetetlennek egy éremszerzést sem.

Kámán Bálint, a Magyar Atlétikai Szövetség sportszakmai igazgatója szerint a korábbiaknál azért nehezebb jósolni, mert a melegre és a páratartalomra nehezen állnak rá a versenyzők, a kulcs az alkalmazkodás lesz ezekhez. Szerinte "fullasztóak" lesznek a dohai körülmények.

Az InfoRádióban nyilatkozva azt is elmondta, Farkas Petra távolugró tapasztalatot szerez, ezért vesz részt.

Márton Anita várható teljesítményére külön kitérve elmondta, a múlt heti USA-Európa válogatott viadalon idei szabad téri legjobbját dobta, ami miatt "nagy kő esett le a szívéről".

"Fizikai állapota rendben van, apró technikai problémákkal küzdött, úgy tűnik, ezeken sikerült átlendülnie, talán a topversenyen sikerül a legjobbját nyújtania" - mondta Kámán Bálint.

A csapat egyik legnagyobb sztárja, Baji Balázs nem lehet ott a viadalon, de az olimpiáig bíznak a teljes felépülésében, a korábbi, antigravitációs futópadon végzett edzései után ma már saját erejéből is fut, normál körülmények között, lassan a gátazásnak is nekilát.

Halász Bencéről is elmondható, hogy bár U23-as, a felnőttek között is letette már a névjegyét, illetve Szűcs Valdóról is mondott egy-két szót: inkább még a jövő embere a 110 gátas vágtázó.

A legjobb eredményeket a hétpróbázó Krizsán Xéniától, a kalapácsvető Eb-bronzérmes Halász Bencétől, illetve az olimpiai bronzérmes Márton Anita súlylökőtől várhatjuk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 06:13
×
×
×
×