eur:
392.89
usd:
366.01
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Bréma, 2018. január 27.Dárdai Pál, a Hertha BSC vezetőedzője a Werder Bremen elleni mérkőzésen a német első osztályú labdarúgó-bajnokság 2018. január 27-i játéknapján Brémában. (MTI/EPA/David Hecker)
Nyitókép: DAVID HECKER

Dárdai Pál rekorderként várhatja a Bundesliga rajtját

Nincs olyan rivális edző a Bundesliga-rajt előtt, aki – a kötelező optimizmuson túl – úgy gondolná, hogy nem a Bayern München fogja megnyerni a 2018–2019-es idényt. A német élvonalban egy magyar edző (Dárdai Pál) és három magyar játékos (Gulácsi Péter, Szalai Ádám, ifjabb Dárdai Pál) várja a rajtot.

A Bayern nem költött a nyáron játékosvásárlásra, Leon Goretzka, a rivális Schalke középpályása érkezett egyedül, ellenben érte nem kellett fizetni, Gelsenkirchenben lejárt a szerződése. (A Bayern kifizetett 10 millió eurót a libériai származású, de már kanadai állampolgárságú Alphonso Daviesért. A 18 éves játékos majd csak január elején csatlakozik a kerethez.) Mindez nagy változás a bajorok korábbi üzletpolitikájához képest, az előző három idényt tekintve 2015–2016-ban 56,00, 2016–2017-ben 17,70, 2017–2018-ban 83,95 millió eurós negatívummal zárta a Bayern az átigazolási szezont. A középső évben is sokat költött, de akkor az eladás szépítette a mérleget. Most két játékost adott el a vezérkar, de közülük Douglas Costa már az előző idényben is a Juventus játékosa volt, a Barcelonát választó Arturo Vidal az egyetlen friss távozó. A következő napokban dől el Jerome Boateng sorsa, aki a PSG-vel tárgyal, Uli Hoeness szerint 50-50 százalék az esély a távozására és a maradására is.

Az élcsapatok közül a Bayern keretének átlagéletkora a legmagasabb, ez ebben a szezonban még aligha okoz azért gondot. Mindazonáltal tény, hogy

hét kulcsember is túl van már a harmincon, Ribéry 35, Robben 34, Lewandowski 30 éves.

Ha a játékoskeretben nincs is nagy változás a Bayernnél, új a vezetőedző, a berlini születésű korábbi horvát válogatott, Niko Kovać, aki egyébként 2001 és 2003 között játékosként szolgálta már a Bayernt. A 46 éves edző sikeres pályát tudhat maga mögött, dolgozott már horvát szövetségi kapitányként, majd dirigálta az Eintracht Frankfurtot, legnagyobb sikerét idén tavasszal elérve. Éppen a Bayern legyőzésével megnyerte csapatával a Német Kupát.

Manuel Neuer, a tavalyi bajnokság nagy részét sérülése miatt kihagyó válogatott kapus az előző szezonbeli üldözőket véli a legveszélyesebb riválisoknak, a Schalkét, a Borussia Dortmundot, a Hoffenheim csapatát, valamint a Bayer Leverkusent és az RB Leipziget emelte ki.

Az ötből kettőben szerepel majd magyar játékos,

az RB Leipzigben továbbra is Gulácsi Péter az első számú kapus, míg a Hoffenheimben Szalai Ádám szerepel.

A válogatott középcsatárnak elsősorban a horvát vb-ezüstérmes Kramarić, a svájci Steven Zuber, a Kölntől vett brazil-német Leonardo Bittencourt, valamint a brazil, s a bécsi Rapidtól visszatért Joelinton lesz a vetélytársa a kezdőcsapatba kerülésért.

Továbbra is Dárdai Pál dirigálja a Hertha BSC-t, immár ő a rekorder: egyetlen kollégája sem áll hosszabb ideje aktuális klubja élén a Bundesliga 1-ben. A berliniek felkészülését különös jelenség zavarta meg az utóbbi napokban: vakondok túrták fel az edzőpályát. A pályamunkások megpróbálták kijavítgatni a gyepet, de annak egy része így is használhatatlanná vált. Ráadásul a vakondokkal óvatosan kell bánni: Németországban védett állatnak minősülnek, megölésük súlyos büntetést von maga után.

A Herthánál Mitchell Weiser távozása a legnagyobb veszteség, ellenben megvette a klub az eddig kölcsönben szerepelt, salzburgi Valentino Lazarót.

Dárdai Pál legidősebb fia, a Németországban édesapjától becenevével (Palkó) megkülönböztetett 19 éves támadó is a keret tagja.

Az átigazolási időszakban a Borussia Dortmund költötte a legtöbb pénzt, a négy legdrágább nyári vételből három (Abdou Diallo, Axel Witsel, Thomas Delaney) a sárga-feketékhez került. A BVB két játékost engedett el Angliába, az ukrán Andrij Jarmolenkót (West Ham United) és a görög Szokratisz Papasztathopouloszt (Arsenal)

Az új idényben a Bundesliga 1 mérkőzései a Sport TV-n lesznek láthatók.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Egyhetes csúcsára ért a forint

Egyhetes csúcsára ért a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×