eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Tovább gyűrűzik a botrány az atlétikában

A Kenyai Atlétikai Szövetség elnökét, alelnökét és egy harmadik tagot korrupció gyanújával hallgatta ki a kenyai rendőrség. Ugyanakkor az orosz szövetség (VFLA) ügyvezetője szerint a nemzetközi szövetség (IAAF) azért függesztette fel a VFLA tagságát, hogy elterelje a saját hibáiról a figyelmet.

Az IAAF vasárnap elismerte, hogy a kenyai szövetség elnökét, Isaiah Kiplagatot, David Okeyo alelnököt, valamint egy harmadik hivatalnokot kihallgatták hazájukban, mivel a kenyai válogatott szponzorának, a Nike-nak a 700 ezer dolláros összegével egyelőre nem tudnak elszámolni. Az IAAF-re azért vet rossz fényt az ügy, mert Okeyo a nemzetközi szervezet vezető testületének is a tagja.

Ráadásul az IAAF korábbi elnöke, Lamine Diack ellen Franciaországban indult nyomozás, mert a gyanú szerint segített eltitkolni az oroszok doppingügyeit.

A nemzetközi szövetség pénteken meghatározatlan időre felfüggesztette az orosz szövetség tagságát. Az eltiltást a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) javasolta még hétfőn az IAAF-nek, mivel vizsgálata során arra a megállapításra jutott, hogy Oroszországban széles körű, szisztematikus doppingolás zajlik.

A felfüggesztéssel kapcsolatban a VFLA ügyvezetője, Vagyim Zelicsenok úgy fogalmazott, hogy a lépéssel az IAAF a saját hibáiról szeretné elterelni a figyelmet. Ugyanis a WADA-jelentésben nem csak az oroszokat marasztalják el, hanem az IAAF-et is.

"A világ atlétikájának nem Oroszország a fő problémája. Igen, vannak problémák, nem cáfoljuk, de az orosz problémák nem Oroszországban kezdődtek" - mondta Zelicsenok.

Az orosz atlétikát alapjaiban megrázó botrány tavaly decemberben robbant ki. Múlt év végén a német ARD televízió részben titokban rögzített kép- és hangfelvételeket mutatott be, amelyek állítólag bizonyítják, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez. Moszkva visszautasította a vádakat, ám később folyamatosan jelentették be ismert és sikeres, olimpiai és világbajnok atléták doppingvétségeit és büntetéseit.

A WADA múlt hétfőn örökös eltiltást kért öt versenyzőre - köztük a 2012-es londoni olimpia női 800 méteres bajnokára, Marija Szavinovára, illetve a szám bronzérmesére, Jekatyerina Pojsztogovára, továbbá négy edzőre és az orosz szövetség főorvosára. A WADA ezután kedden felfüggesztette a moszkvai doppingellenőrző laboratórium engedélyét, a létesítmény vezetője, Grigorij Rodcsenkov pedig még aznap lemondott posztjáról, s elismerte, hogy ő adott utasítást 1417 orosz sportoló doppingmintájának megsemmisítésére.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán vizsgálatot rendelt el a WADA-jelentés miatt, egyúttal kérte, hogy az illetékesek mindenben működjenek együtt a nemzetközi doppingellenes mozgalom vezetőivel. Közben az Orosz Olimpiai Bizottság etikai bizottsága felszólította Valentyin Balahnyicsevet, az atlétikai szövetség februárban - a doppingügy kipattanása után - távozott vezetőjét, hogy mondjon le tagságáról az olimpiai bizottság végrehajtó tanácsában.

A WADA-bizottság állításai közül az egyik legsúlyosabb az volt, hogy az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai laboratóriumot, amely Vitalij Mutko sportminiszter nyomására bizonyos doppingmintákat manipulált.

Közben Sebastian Coe, az IAAF nemrégiben megválasztott elnöke a Sunday Telegraph című újságnak úgy nyilatkozott: tisztában van vele, hogy ha ő és vezető társai nem kezelik kellő eréllyel a mostani szörnyűséges botrányokat, akkor "nem sok holnapja lesz az atlétikának". Coe egyben mindenkit önvizsgálatra kért, még ha az nem mindig könnyű.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:28
×
×
×
×