eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Vége a spanyol futballkirályok uralkodásának

Csütörtök nulla órától VI. Fülöp Spanyolország új királya. Új időszámítás kezdődik. Akár jelképes dátum is lehet az ország futballjában is: ott is lezárult egy korszak. Visszavonhatatlanul.

Akik az elmúlt években követték a spanyol válogatott történetét - vagy legalább látták a nagy tornák döntőit - biztosan fel tudnak idézni olyan képet, amelyen János Károly király vagy Zsófia királyné látható a győztes játékosokkal, leggyakrabban a csapatkapitánnyal, Iker Casillasszal. Egyelőre erősen kétségesnek látszik, fiuknak, aki VI. Fülöp néven lépett trónra, megadatik-e hasonló.

Ahogy a Marca írta a spanyol válogatott a chileiek elleni 2-0-s veresége után: El fin de una generación única - egy különleges generáció vége. Függetlenül az utolsó, az ausztrálok elleni csoportmérkőzés eredményétől a válogatott már nem juthat be a nyolcaddöntőbe.

Sokat mondó adat: a spanyol válogatott 2008-ban és 2012-ben úgy let Európa-bajnok, s közben 2010-ben világbajnok, hogy a három tornán összesen hat gólt kapott. Most, Brazíliában, a két mérkőzésen már hetet.

A világbajnokságok történetében eddig négy címvédő "nem élte túl" a csoportkört. Másképpen: a kétezres években még egyetlen világbajnokként érkezett európai csapat sem élte túl az első szakaszt. 1950-ben (amikor a csoportmérkőzések után azonnal négyesdöntőt rendeztek) és 2010-ben az olasz válogatott, 1966-ban a kétszeres világbajnok brazil csapat, valamint 2002-ben a francia együttes. Közülük a legnagyobbat a franciák bukták: a Távol-Keleten szerzett gól nélkül, egyetlen pontot gyűjtve estek ki. A spanyolok ugyan egy tizenegyes-gólt már szereztek, de egyelőre pont nélkül állnak.

Alkalmasint mindenki egyetérthet abban: majdnem mindegy, mire jutnak az ausztrálok ellen. Az összképen nem sokat javítana egy esetleges győzelem sem. 1998 óta először nem jutottak tovább a csoportból - a torna előtt nem akadt olyan elemzés, amely ezt prognosztizálta volna.

A chileiek elleni találkozón a védelem ismét csődöt mondott, a középpályás sor nem tudta irányítani a játékot, a csatárokon pedig érezni lehetett: ha 90 helyett 900 percig tart a mérkőzés, akkor sem lőnek gólt. Busquets és Diego Costa is olyan helyzetben hibázott, amelyet máskor tízből tízszer belőttek volna.

De nem csak a koncentrációba csúszott hiba: ezek a játékosok úgy festettek, mint akik "muszájból" futballoznak a világbajnokságon. Akadtak súlyos egyéni hibák az első két találkozón, de a válogatott együtt, csapatként mondott csődöt. Nem akadt még csak közepesen teljesítő játékosa sem.

A Marca idézi, Vicente Del Bosque szerint nincs még itt az ideje a jövőjéről beszélni, de aligha csak az ő jövője kerül majd a hazaérkezés után szóba. Spanyolországnak új válogatottat kell építenie - ahogyan tették a hollandok egy hasonló léptékű kudarc után, a 2012-es Európa-bajnokságról hazatérve.

A chileiek kihasználták a helyzetet, s történetük egyik legfontosabb győzelmét aratták. Chile világbajnoki mérkőzésen, történetében először tudott nyerni a regnáló világbajnok ellen. Miután a hollandok és a chileiek már továbbjutottak, a spanyolok és az ausztrálok kiestek, az a kérdés, a két hatpontos gárda közül melyik végez majd az első, s melyik a második helyen. Az Oranjénak elég a döntetlen is, hogy elkerülje majd az A-csoport győztesét, nagy valószínűséggel Brazíliát.

Utóbbit annak köszönheti, hogy egy fordulatos mérkőzésen végül 3-2-re le tudta győzni a remek formát eláruló ausztrál csapatot. A Socceroos - amely 2006-ban és 2010-ben is nyert mérkőzést a vébén - éppen úgy helyt állt egy erősebb ellenféllel szemben, mint 2006-ban, az olaszok elleni emlékezetes nyolcaddöntőben.

Arjen Robben vezető gólja után Tim Cahill olyan szép góllal egyenlített, amilyennel a mostani Mundialon eddig csak Robin van Persie a spanyoloknak fejelt gólja vetélkedhet. (Ahogyan az ausztrál ABC című lap írta: "Vitán felül a legszebb gól, amelyet valaha egy ausztrál futball-világbajnokságon lőtt".)

Az első félidő hajrájában Cahill durván odalépett az emiatt agyrázkódást szenvedett Indi Martinsnak. Sárga lapja miatt kénytelen lesz kihagyni az utolsó csoportmérkőzést. Remek futballista, de egymást követő második világbajnokságán kap meccskihagyással járó eltiltást.

A második félidőben Mile Jedinak büntetőből lőtt góljával vezetett is az ausztrál csapat - de nem tudott pontot szerezni. Robin van Persie kiegyenlített, majd miután Leckie kihagyott egy helyzetet, Memphis Depay egy távoli lövésből - s egyben egy óriási kapushibából - megszerezte a győztes találatot. 

A nap utolsó mérkőzésén a horvátok könnyú győzelmet arattak a kameruniak ellen. Olic góljával gyorsan előnybe került Niko Kovac együttese, amely aztán kihasználta, hogy a "szeldíthetetlen oroszlánok" játékosa, Alex Song egy felelőtlenség miatt piros lapot kapott az első félidő hajrájában. A második játékrészben a horvátok szinte azt csináltak a pályán, amit akartak, s megérdemelten nyertek négygólos különbséggel.  (Song unokatestvére, Rigobert Song 1994-ben és 1998-ban is kapott piros lapot a világbajnokságon, a másodikat Vágner Lászlótól.)
A horvát válogatott először szerzett világbajnoki mérkőzésen négy gólt, még a bronzzal zárt 1998-as Mondialon is három volt a legtöbb, kilencven perc alatt. 2002-ben és 2006-ban, a legutóbbi két tornán, amelyen részt vett a válogatott, összesen jutott négy gólig. Mario Mandzukic most duplázott, ezzel ő a vb-történet első játékosa, aki egy mérkőzésen horvát színekben két gólt szerzett. A kameruni válogatott az 1994-es világbajnokságon az oroszok ellen elszenvedett 1-6 óta először kapott négy gólt vb-mérkőzésen. 

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×