eur:
393.87
usd:
368.5
bux:
66309.86
2024. április 24. szerda György

A Fradi-kálvária három éve

Három évnyi NB II-es szereplés után jutott vissza az élvonalba a Ferencváros labdarúgó-csapata. Az NB I-ből pénzügyi nehézségek miatt kizárt zöld-fehérek a pokoljárás után új tulajdonossal, tartozások nélkül és alaposan megerősített játékosállománnyal térnek vissza az első osztályba. Az InfoRádió az elmúlt három év eseményeit foglalja össze kizárástól a feljutásig.

A Ferencvárost a 2005-2006-os bajnokság végén száműzték az NB II-be, miután nem kapott licencet. Először az MLSZ elsőfokú licencadó vonta meg a rajtengedélyt a pontvadászatot a hatodik helyen zárt együttestől, de ekkor még Tepszics Ignác, az FTC Rt. akkori cégvezetője nem aggódott amiatt, hogy veszélyben lenne az NB I-es szereplés. "Az elmúlt években sem kaptuk meg első fokon a rajtengedélyt, eddig mindig sikerült úrrá lenni a gondokon, mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezúttal is megoldjuk a problémákat, és megfeleljünk a nevezési feltételeknek" - mondta.

Néhány héttel később valóban úgy tűnt, hogy megoldódnak a gondok, és a Ferencváros NB I-es marad, ugyanis június elsején az MLSZ fellebbviteli licencadó testülete valamennyi klubnak megadta az engedélyt a részvételre az élvonalbeli bajnokság 2006/2007-es idényére. Az FTC a Honvéddal együtt feltételes licencet kapott, a klubnak folyamatosan be kellet számolnia az Üllői úti ingatlan éppen aktuális pályázatának alakulásáról, illetve pénzügyi helyzetéről.

Az ekkor még javában befektetőt kereső klub sorsa 2006 júliusában pecsételődött meg. Előbb az FTC feltételes licencét vonták vissza, arra hivatkozva, hogy a klub nem teljesítette maradéktalanul a korábban megszabott feltételeket, majd ugyan július 17-én a másodfokú licencadó bizottság a testület elnökének, Kamarás Istvánnak a tudta nélkül összeült és megadta az engedélyt, de két nappal később ezt a döntést az MLSZ elnöksége rendkívüli ülésén hatályon kívül helyezte.

A szövetség háromtagú ad hoc bizottságot választott, melynek feladata volt minden, a licenccel kapcsolatos tevékenység ellenőrzése. A testület tagja volt az MLSZ két alelnöke, Helmeczy László és Nemes Ferenc. Az MLSZ elnöksége új másodfokú licenceljárást rendelt el, és arról döntött, hogy mindenképpen 16 csapat szerepel az élvonalban.

"Beteljesedett a sorsunk"

Július 21-én alakult meg az MLSZ új fellebbviteli licencadó bizottsága, amely négy nappal később úgy határozott, hogy a Vác megkapja az élvonalbeli bajnokságban való induláshoz szükséges licencet, de a Ferencváros nem, vagyis nem vehet részt az NB I-ben.

"Nagyon nehéz indulatok nélkül beszélni, úgy tűnik, beteljesedett a sorsunk. Két és fél évig küzdöttünk, harcoltunk azért, hogy a klubot egyenesbe hozzuk. Többet most nem tudok mondani" - közölte Tepszics Ignác, míg az együttes játékosa, Balog Zoltán azt mondta: szégyen és gyalázat, ami történt.

Az FTC vezetői szinte azonnal bejelentették, hogy polgári bírósághoz és az Európai Labdarúgó Szövetséghez kívánnak fordulni jogorvoslatért. Álláspontjuk szerint az MLSZ jogtalanul avatkozott bele a licencadás folyamatába azzal, hogy visszahívta a másodfokú licencadó bizottságot, és hatályon kívül helyezte annak határozatait. A zöld-fehér szimpatizánsok tüntetést szerveztek a klub székháza elé, míg a Vasas beugróként vállalta az élvonalbeli tagságot.

"Túl vagyunk egy hosszú beszélgetésen az öltözőben. Úgy gondolom, remek közösség a miénk, abban maradtunk, hogy megpróbálunk kitartani, de jelen pillanatban mindenki várakozó állásponton van - mondta akkor Lipcsei Péter csapatkapitány. - Úgy érzem, a játékosokat nem érheti szemrehányás. Mi mindent megtettünk, amit kértek tőlünk, de elegünk van abból, hogy most már három éve folyamatosan késnek a pénzek, már amikor megkapjuk, és közben sorra írjuk alá azt a papírt, hogy nem tartoznak nekünk. A mi szerződéseinkben konkrétan benne van, mit kell elérnünk, ha ennek nem teszünk eleget, akkor lehet, hogy egy hét múlva már nincs szerződésünk, mert nem kellünk. Úgy gondolom, hogy úgy lenne igazságos, ha a vezetőknél is megnéznék, eleget tettek-e az elvárásoknak. Az ügynek vannak felelősei, most is csak azt mondhatom, hogy őket az öltöző fölött egy emelettel kell keresni."A Ferencváros végül nevezett az NB II-re, és első meccsén a Jászapáti ellen 1-0-ra győzött 14 ezer néző előtt. A Gellei Imre vezette együttes először a 6. fordulóban vesztett pontokat a Kecskemét vendégeként, vagyis úgy tűnt, könnyen meglesz a visszakerülés.

A Fradi a másodosztályban olyan városokba is eljutott, ahol korábban nem járt, idegenbeli meccseire ezrek voltak kíváncsiak. Lipcsei Péterék hírverő meccseken is próbálták népszerűsíteni a csapatot. Az anyagi problémák közben olyan súlyossá váltak, hogy előfordult, egy vidéki úthoz László atya, gazdagréti lelkész ajánlott fel buszt a csapatnak.

A kizárás után egymásra mutogattak az FTC akkori és korábbi vezetői. Ináncsy Miklós elnök és az elnökség szerint Furulyás Jánost, a korábbi elnököt terheli a felelősség a klub katasztrofális gazdasági helyzetéért, míg a zöld-fehérek több legendás alakja (köztük Albert Flórián, Rudas Ferenc, Fenyvesi Máté) éppen Ináncsyt akarta lemondatni.

Szeptember 26-án aztán le is köszönt Ináncsy Miklós klubelnök, majd egy nappal később az új elnökség Dámosy Zsoltnak szavazott bizalmat a poszton. Az új elnök később bevezette a tagsági rendszert, amellyel a szurkolók kezébe akarta adni a döntést.

Az FTC által indított perben 2006. szeptember 5-én hozott ítéletet a Fővárosi Bíróság, amely első fokon, nem jogerősen megsemmisítette az MLSZ határozatát és a fellebbviteli licencadó testület döntését. A bíróság a felperes FTC Zrt. keresetét egyebekben elutasította, azaz nem állapította meg, hogy az eredeti döntés értelmében az FTC rendelkezik a licencjoggal.

Az MLSZ fellebbezett az ítélet ellen. November 22-én a Fővárosi Ítélőtábla is elutasította a Ferencváros előterjesztését, hogy függessze fel az MLSZ azon határozatainak végrehajtását, amelyekkel a zöld-fehér klubot nem engedte az élvonalban indulni.

Büntetés a pereskedés miatt

Közben a szövetség 25 millió forintra büntette a klubot, amiért polgári bírósághoz fordult az állandó választott sportbíróság helyett. A határozat szerint az együttes emellett 2007. június 30-ig nem vehet részt nemzetközi mérkőzésen, még felkészülési összecsapáson sem. A határozatot végül az MLSZ másodfokon eljáró fellebbviteli bizottsága visszavonta.

2006. december 7-én a Fővárosi Ítélőtábla a Ferencváros kontra Magyar Labdarúgó Szövetség perben helybenhagyta az első fokú bírósági döntést, amely szerint az MLSZ szabályt sértett a licenceljárás során. Ezt a döntést bő félévvel később, 2007. július 3-án a Legfelsőbb Bíróság hatályában fenntartotta. A döntés nyomás az FTC a jogtalan kizárásból fakadó anyagi károk megtérítése címén 200-400 millió forint kártérítést követelt az MLSZ-től.

Közben ugyanakkor nem sikerült a feljutás az élvonalba, és az anyagi problémák sem oldódtak meg. A zöld-fehér csapat a Nyíregyházával harcolt az első helyért, de tavasszal több váratlan pofonba is beleszaladt, a veretlenséget elvesztve hazai pályán például kikapott a Kecskeméttől, ami után Gellei Imre vezetőedző lemondott. Az új tréner Zoran Kuntic lett, de ő sem tudta az NB I-be vezetni az együttest.

2007 májusában megkapta az élvonalbeli licencet az FTC az MLSZ fellebbviteli licencadó bizottságától, de ezzel mit sem ért, hiszen később a pályán nem tudta kiharcolni a feljutást. A döntéshozók akkor azzal érveltek, hogy Dámosy Zsolt klubelnök és Hermány Csaba, a futballcsapatot működtető Zrt. igazgatóságának elsőszámú vezetője bemutatta a meggyőző iratokat.Dámosy Zsolt mandátuma május végén lejárt, az új elnökség pedig június 5-én Rieb Györgyöt választotta meg a klub új elnökének. Rieb György kezdeményezte az Üllői úti telek pályázaton való értékesítését. "A Ferencvárosnak és a futballcsapatot működtető zrt.-nek az össztartozása körülbelül 2,2 milliárd forint, de úgy gondolom, hogy az év végéig reális lehetőségünk van a teljes konszolidációra, a tartozások rendezésére" - mondta az elnök, aki már ekkor tudott az angliai befektetőkről.

Június 16-án rendezték az NB II utolsó fordulóját, az FTC nem bírt hazai pályán a Baktalórántházával, így a Nyíregyháza 4 pontos előnnyel végzett az élen.

Augusztusban véget ért az MLSZ és a Ferencváros háborúja: Kisteleki István és Rieb György megállapodott, hogy a klub visszavonja a bírósági pereket, a szövetség pedig támogatásban részesíti az FTC utánpótlását. Az MLSZ vállalta, hogy a népligeti Budapesti Olimpiai Központban az OLLÉ-program keretében, saját költségén kialakít egy harmadik generációs műfüves pályát.

Nyáron Zoran Kuntic helyett Csank János lett a csapat edzője, és több rutinos játékost, köztük Dragóner Attilát, Lisztes Krisztiánt, Mátyus Jánost és Vincze Ottót is ekkor szerződtették a zöld-fehérek - a klub utánpótlásának kritikájaként. Az együttes ezúttal gyengén rajtolt, az első három fordulóban két döntetlent is játszott, majd kikapott Szolnokon és Kecskeméten, így jelentős hátrányba került a riválisokkal szemben.

Közben kiírták a pályázatot az Üllői úti ingatlanra, amely többszöri próbálkozás után is eredménytelenül zárult, noha a Kevin McCabe érdekeltségébe tartozó Scarborough élénken érdeklődött.

Hatodszorra siker

A sorozatos kudarcok után úgy tűnt, elmegy a brit üzletember kedve, végül a hatodik kiírás már eredményes volt a pályázat, amelyen Kevin McCabe cége győzött 2008 februárjában. A társaság a területért több mint 3 milliárd forintot fizetett, emellett vállalta, hogy a meglévő stadiont két éven belül 1,2 milliárd forint értékben felújítja, illetve 800 millió forintért megvásárolja az FTC Zrt. részvényeit. Az új tulajdonos terve szerint az FTC-nek két-három éven belül fel kell jutnia a Bajnokok Ligája főtáblájára, valamint azonnal vissza kell kerülnie az élvonalba.

Utóbbi célkitűzés azonnal kudarcba fulladt, a télen már külföldi játékosokkal is megerősített FTC ismét lemaradt az első helyről, ezúttal a Kecskemét mögött, ráadásul a Szolnok is megelőzte a IX. kerületieket.

A kispadról közben áprilisban menesztették Csank Jánost a gyenge szereplés miatt, utóda az addigi tanácsadó, Bobby Davison lett. "Szeretném sikeressé tenni a csapatot, amelyhez a játékosoknak legalább olyan odaadóknak kell lenniük a klub iránt, mint a szurkolóinknak. Minden játékosnak a végsőkig kell küzdenie, ha a Ferencváros mezét viseli" - mondta az új tréner, aki korábban Angliában utánpótláscsapatoknál dolgozott.

4

Közben a Ferencvárosi Torna Club Pártolói Egyesülete keresetet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz azért, hogy megtudhassa, kik alkották azt a licencadó testületet, amelynek döntése nyomán 2006 nyarán kizárták az FTC-t a labdarúgó NB I-ből.

A szervezet az első fokú pert megnyerte, ősszel pedig a Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta a döntést, így nyilvánosságra kellett hozni a fellebbviteli licencadó testület tagjainak nevét. Mint kiderült, az FTC kizárásáról szóló döntést Bárányos László, Horváth József, Laczkó János, Pálfay Szilárd, Pere József, Riklik Anett és Szendrő Dénes hozta meg. A bíróság azt fontosnak tartotta rögzíteni, hogy a nyilvánosságra hozatalról szóló ítélete semmilyen módon nem jelent állásfoglalást abban a kérdésben, hogy a Ferencváros kizárása jogszerű volt-e vagy sem.

Tavaly nyáron tovább erősítették meg az együttes keretét, amely mintegy 800 millió forintos költségvetéssel készült az NB II-re. A rutinos magyar labdarúgók helyére külföldi labdarúgók kerültek, angol, jamaicai és afrikai légiósok bújtak zöld-fehér mezbe, a legtöbben a szintén Kevin McCabe tulajdonában lévő Sheffield Unitedtől kerültek Budapestre.

A két csapat barátságos meccsen is összecsapott júliusban, az angolok 3-2-es győzelmet arattak az Albert Stadionban. Az FTC-nek sikerült hazacsábítani az angol másodosztályú Barnsley-től Ferenci Istvánt, a 30 éves csatár az együttes legjobb góllövője lett az idény során.

Jó hírek

A csapat az őszi szezonban már a második fordulóban elszenvedte első vereségét, a Bőcs otthonában kaptak ki a zöld-fehérek. A borsodi együttes sokáig vezette is a Keleti csoportot, a Ferencváros csak az őszi idény végén állt az élre, majd ott is telelt.

Jó hírekkel szolgált Rieb György a klub szurkolóinak, ugyanis az elnök március végén bejelenthette: az FTC-nek nincs több tartozása, miután törlesztette a ligahitelt. A klubnak több mint 500 millió forintja maradt az adósságok kifizetése után, amelyet két bankban kötöttek le, a kamatokból, illetve újabb szponzorok bevonásával várhatóan évente 120-150 millió forinttal tudják majd támogatni az FTC szakosztályait.

A biztos háttér mellett már jól teljesített a zöld-fehér együttes is, amely mind a 10 meccsét megnyerte 2009-ben, időnként gólzáporos győzelmet aratva. A feljutást május 3-án vívta ki az FTC, egy héttel később pedig biztossá vált, hogy a Keleti csoport bajnokaként jut vissza az NB I-be az idén 110 éves egyesület.

Szerző: Kaposi Dávid

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×