eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Több mint 6 milliárd egy ismeretlen játékosért

A sztárcsapatok ismét hatalmas összegeket költöttek új labdarúgókra a nyári átigazolási szezonban. A legdrágább játékosok listáját szemlélve adódik a kérdés: miért fizetett a Chelsea 23 millió eurót egy szinte ismeretlen nigériai tinédzserért?

Mióta Boris Abramovics orosz milliárdos megvásárolta a klubot, a Chelsea bőkezűen bánik a pénzzel. Ez nem volt másképp idén nyáron sem, Andrij Sevcsenkót 45 millió euróért szerezte meg az AC Milantól.

Az ukrán csatárt senkinek sem kell bemutatni, azon viszont sokan csodálkoztak, miért fizettek a kékek 23 millió eurót (6,325 milliárd forint) a 19 éves nigériai középpályásért, John Obi Mikaelért.

A Chelsea honlapján található információk szerint José Mourinho edző nagyon jó véleménnyel van a még növésben lévő, de máris 190 centiméter magas játékosról, a jövő Okocháját látja benne. Ez pedig elég ahhoz, hogy megnyíljon Abramovics szinte feneketlen pénztárcája.

A bajnoki címvédő közvetlenül az átigazolási időszak csütörtök ejféli lejárta előtt megszerezte az Arsenaltól az 51-szeres angol válogatott Ashley Cole-t is.

Ebben az ügyletben viszonylag kevés készpénz (5 millió angol font) cserélt gazdát, ugyanakkor a 44-szeres francia válogatott, vb-ezüstérmes William Gallas az Ágyúsokhoz került a Chelsea-től.

A nyár második legdrágább labdarúgója a listán a mali válogatott Mahamadou Diarra, aki 29 millió euróért igazolt a Lyonból a Real Madridba.

A Manchester United tulajdonosai is mélyen a zsebükbe nyúltak, az angol válogatott Michael Carrick 27,2 millió euróért került a Tottenhamtől az Old Traffordra.

A másodosztály haszna

Az olasz első osztályból a bundabotrány miatt kizárt Juventus összesen 63,8 millió eurót zsebelt be hat játékosáért, a legtöbbet Zlatan Ibrahimovic-ért: a svéd csatárt 24,8 millió euróért vette meg az Inter.

Szintén többe került húszmillió eurónál a spanyol Joaquin a Valencia (24 millió, a Betistől igazolt át) és az argentin Sergio Agüero az Atletico Madrid (23 millió, az Idependientétől) számára.

A lista nem teljes, hiszen nem hozták nyilvánosságra például a Corinthianstól a West Ham-be igazolt Tevez és Mascherano vételárát sem.

A nyár legdrágább átigazolásai
Összeg (euró) Név Hová Honnan
45 millió Andrij Sevcsenko (ukrán) Chelsea AC Milan
29 millió Mahamadou Diarra (mali) Real Madrid Lyon
27,2 millió Michael Carrick (angol) Manchester United Tottenham
24,8 millió Zlatan Ibrahimovic (svéd) Internazionale Juventus
24 millió Joaquín (spanyol) Valencia Real Betis
23 millió John Obi Mikel (nigériai) Chelsea Lyn Oslo / Man. Utd.
23 millió Sergio Agüero (argentin) Atlético Madrid Independiente
16 millió Dimitar Berbatov (bolgár) Tottenham Bayer Leverkusen
15 millió Ruud van Nistelrooy (holland) Real Madrid Manchester United
15 millió Ricardo Oliveira (brazil) AC Milan Real Betis
14 millió Dirk Kuyt (holland) Liverpool Feyenoord
14 millió Gianluca Zambrotta (olasz) Barcelona Juventus

Címlapról ajánljuk

Az EU jövőjére is hatással lehetnek a vasárnapi németországi tartományi választások

Reggel nyolc órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek és megkezdődtek a parlamenti választások két németországi tartományban, Szászországban és Türingiában. Noha az egykori NDK-hoz tartozott keletnémet tartományokban helyi választásokról van szó, általános vélekedés szerint azok kimenetele hosszabb távon átrajzolhatja nemcsak Németország, de Európa politikai térképét is. Ebből kiindulva meghatározó a hagyományos pártok, illetve a velük szembenálló radikális jobb-, illetve baloldali pártok szereplése.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
A rezsicsökkentés jelentős átalakításáért cserébe kaphatna Magyarország EU-pénzt az új uniós büdzséből

A rezsicsökkentés jelentős átalakításáért cserébe kaphatna Magyarország EU-pénzt az új uniós büdzséből

Vége azoknak az időknek, amikor különböző gazdasági reformok nélkül kaphattak a szegényebb uniós tagállamok felzárkóztatási EU-forrásokat, a 2028-2034-es uniós fejlesztési ciklusban már csak ilyenekért cserébe juthatna forráshoz Magyarország, például egy konkrét országprogram teljesítése esetén – ez rajzolódik ki azokból az erős üzenetekből, amelyeket név nélküli magasrangú források mondtak a Financial Times vasárnapi cikkében. Az egyik illetékes nyugdíj- és adóreformot emlegetett, illetve olyan konkrét reformintézkedéseket, mint amelyeket egyébként is teljesíteniük kell most az országoknak a helyreállítási program forrásainak lehívásához. Megnézve az Európai Bizottság 2024-es országspecifikus ajánlásait Magyarországra, abból az egyik konkrét ajánlás a rezsicsökkentési rendszer teljes átalakítása, célzottabbá tétele volt, illetve a gázár támogatás megszűntetését is ajánlotta a testület. A friss brüsszeli jelek tehát afelé mutatnak, hogy fájdalmas átalakításokért cserébe juthatna majd hozzá 2028-tól EU-pénzekhez Magyarország, hogy az indoklás szerint a pénz még nagyobb, a szándékok szerint, kedvező gazdasági hatásokat válthasson ki. A rezsicsökkentési rendszer és az energiaárak is szóba kerülnek a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum konferenciáján, amelynek nyitóelőadója Lantos Csaba energiaügyi miniszter lesz, további részletek itt érhetők el.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×