eur:
394.06
usd:
370.89
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor
Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Káel Csaba Nádasdy Kálmán-díjas rendező, érdemes művész, a Müpa vezérigazgatója a Művészetek Palotájában (Müpa) 2020. szeptember 30-án.
Nyitókép: MTI/Cseke Csilla

Káel Csaba az Arénában: az arab után bemutatjuk Bartók Béla török kapcsolódását is

Április 5. és 14. között negyedik alkalommal rendezik meg Budapesten a Bartók Tavasz Művészeti Heteket. Az InfoRádió Aréna című műsorában Káel Csaba, az összművészeti fesztivált szervező Müpa vezérigazgatója beszélt a részletekről.

Mondhatni, már hagyomány, illetve hagyományosan jegyzett összművészeti fesztivál a Bartók Tavasz, hiszen negyedik alkalommal rendezik meg idén - most péntektől a jövő hét végéig -, szinte az őszi Liszt Ünneppel párban. Káel Csaba, a fesztivált szervező Müpa vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, a Bartók Tavasz tulajdonképpen "tovább is viszi a valamikori Tavaszi Fesztivál örökségét".

"Egy összművészeti városi fesztiválról van szó, tehát nemcsak a Müpában vagyunk jelen, hanem Budapest számos pontján, kulturális testvérintézményeinkben, és olyan szempontból is lényeges, hogy talált magának egy olyan brandet, ami úgymond az asztalon hevert, és ez nem más, mint a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze, Bartók Béla neve - de nemcsak a neve, hanem a személyisége, a műalkotásai és az inspirációja is a korunkra. Ezt azért szoktam sokszor aláhúzni, mert

nem egy olyan fesztiválról van szó, ahol bemutatjuk Bartók összes darabját, hanem különböző művészeti ágakban megmutatjuk, hogy milyen gyökérzetből ered ez, tehát a népművészeti, népzenei gyökereit mutatjuk, annak a mai vonatkozásaival,

hiszen világzenei fesztivállal a Ritmo Budapest is kapcsolódik ehhez" - részletezte Káel Csaba.

Idén mivel török-magyar kulturális év van, ezért Bartók török gyűjtéseire koncentrálnak. Erről a nyilvánosság eddig méltatlanul keveset is tudott, Bartók Béla neve ugyanis az emberek fejében leginkább a magyar népzene gyűjtésével és saját kompozícióival kapcsolódik össze, pedig vannak arab és török gyűjtései, amelyek - főleg utóbbi - zenetörténeti jelentőségűek.

Mint Káel Csaba felidézte, a dubaji világkiállításon volt a magyar jelenlétnek egy záróprogramja, amely hatalmas sikert aratott, ezen felbuzdulva mutatják most be az arab után a "török viszonyt".

Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

A fokozódó geopolitikai feszültségek nyomást gyakoroltak ma reggel az ázsiai tőzsdékre, az irányadó európai indexek azonban emelkedésekkel nyitottak, és napközben is kitartottak a pluszok. Az energiaszektor gyengélkedik ma az olajár esésével együtt, míg az ipari vállalatok részvényei felülteljesítők. A magyar piac követte napközben az európai tőzsdéket, kisebb pluszban áll egész nap a BUX, a blue chipek közül csak a Richter esett ma. A tengerentúlon ehhez képest jelentős hangulatromlást láttunk annak ellenére, hogy a kereskedés első részében még emelkedésben voltak a tőzsdék. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×