eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Köbli Norbert forgatókönyvíró az 1990-es taxisblokád történéseit felelevenítő Blokád című film forgatásán a belvárosi Alkotmány utcában 2021. november 27-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Köbli Norbert: nem a mesterséges intelligencia által gyúrt forgatókönyv a legnagyobb veszély a szakmára

A mesterséges intelligencia ne írhasson és írhasson át forgatókönyveket – egyebek mellett ezt is követelik a hollywoodi forgatókönyvírók, és 15 év után kedden sztrájkba léptek, miután az Amerikai Forgatókönyvírók Céhének nem sikerült dűlőre jutnia a filmstúdiókkal és streamingszolgáltatókkal. Azt mondják, az infláció és az alacsony bérek miatt sokan nem tudnak megélni. Sztrájkolni itthon is lenne miért, de nem lehet. Köbli Norbert segít tisztán látni.

Legutóbb 2008-ban, 100 napon át sztrájkoltak az amerikai forgatókönyvírók. A problémák most is részben hasonlóak, elégedetlenek a munkakörülményeikkel, sokszor minimálbérért dolgoznak, de ezek mellé most egy egészen új elem is megjelent a követeléseikben, ez pedig a mesterséges intelligenciával kapcsolatos.

Köbli Norbert Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró az InfoRádióban elmondta: "Vannak több pénzről szóló követelések, nagyobb részesedést, jobb munkafeltételeket szeretnének. Ez szerintem most egy hisztéria, hogy hirtelen még a mesterséges intelligenciát is szabályozni akarják. Én nem félek a mesterséges intelligenciától, mert eredeti, új tartalmat nem fog tudni előállítani; szintetizálni tud, már létezőkből össze fog gyúrni forgatókönyvet, de az olyan is lesz."

Emellett az előző munkabeszüntetés óta megjelentek a streamingszolgáltatók is, amelyeknél az anyagi és a munkafeltételek is rendezetlenek – tette hozzá.

"Amerikában az írószövetség szakszervezetként és nyugdíjalapként is működik. És az írók úgy érzik, a streamingszolgáltatók nem teljesítik azokat a kötelezettségeket, amelyeket a hagyományos stúdiók igen.

A Netflix annyit költ saját gyártásra, mint az összes hollywoodi stúdió együtt, és ebből a hatalmi helyzetből az írókkal sokszor mostohán bánik."

A Magyar Forgatókönyvírók Egyesületének alapító elnöke szerint Európában és Magyarországon is lenne miért sztrájkolni, csakhogy nem lehet.

"Egész Európában azzal küzdenek a forgatókönyvírók, hogy fix díjat kapnak, és a film gazdasági utóéletéből ki vannak zárva. Kollektíve szerveződni és kiállni a jogokért, arra van igény, de a kontinentális jogrendszerben erre nincs lehetőség, Magyarországon sincs, csak az szerveződhet, aki munkaviszonyban végzi a forgatókönyvírást. Ilyenről én nem tudok Magyarországon, mindenki megbízási jogviszonyban dolgozik, kizárt a sztrájk, kizárt a kollektív szerződés."

A 15 évvel ezelőtti munkabeszüntetés Hollywoodnak végül kétmilliárd dollárjába került. Köbli Norbert szerint fennáll a veszélye annak is, hogy most félkész forgatókönyvek alapján indulnak el a forgatások, a sztrájk azonban hasznot is hoz: az írók ugyanis ilyenkor nem dolgozhatnak a megrendelt forgatókönyveken, unalmukban viszont elkezdenek saját, eredeti történeteket írni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×