INFORÁDIÓ
2021. október 19. kedd
Nándor

film

forgalmazás

káel csaba

Káel Csaba, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos az első Magyar Mozgókép Fesztiválról tartott veszprémi sajtótájékoztatón 2021. május 27-én. A rendezvényen, amelynek Veszprém, Balatonalmádi és Balatonfüred ad otthont június 23. és 26. között, nyolcvannégy filmet mutatnak be.

Káel Csaba: nem kellene félni az erősebb protekcionizmustól sem

Infostart

Sokat kell fejlődni a magyar filmek forgalmazásában - mondta a kormánybiztos, aki beszélt az SZFE-n zajló oktatás átalakításáról is.

Nemcsak Magyarországon, hanem európai szinten sincs megoldva igazán a forgalmazás helyzete. Amerikában régóta tudják, hogy ebben van az üzlet, nekünk is meg kellene tanulnunk. Fontosnak tartanám, hogy ezen a területen is felzárkózzon Európa. Nem kellene félni az erősebb protekcionizmustól sem. El tudnám képzelni, hogy a mozikban vagy a közszolgálati médiában olyan szabályozás jelenjen meg, melynek révén a jelenleginél jóval több európai tartalom jutna el a nézőkhöz - mondta Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos az Indexnek azzal kapcsolatban, hogy a hazai filmek a nagy amerikai stúdiók termékeivel versenyeznek a magyarországi mozikban is, de nem könnyű a helyzetük.

Megjegyezte, a Nemzeti Filmintézettel dolgoznak azon, hogy jobb helyzetből indulhassanak a magyar filmek a forgalmazásban.

Beszélt arról is, hogy jó dolog a külföldi cégek Magyarországon forgatnak, mert ennek is köszönhetően jött létre a világszínvonalú magyar filmes szakembergárda, akikkel nagy nevek dolgoznak. Ez egyfelől komoly bevételt jelent a gazdaságnak, másfelől viszont a nagy külföldi produkciók el is viszik innen a legjobb szakembereket. A bérmunkákba ugyanakkor kezd beépülni a hazai kreatív ágazat. "Remélhetőleg eljutunk arra a szintre, hogy teljes produkciók mindegyik kreatív részét is magyar szakemberek készítik" - mondta a szakember a producerek, a rendezők, a forgatókönyvírók, a látvány-, díszlet- és jelmeztervezők munkájára utalva.

Az ország népszerű a filmes produkciók körében a jó teljesítmény mellett azért is, mert nálunk projektenként nincs felső plafonja a harminc százalékos adó visszatérítésnek, ami nagyon progresszív irány az állam részéről, ráadásul imádják Budapestet, Magyarországot a sztárok, biztonságos és jól élhető - hangsúlyozta a szakember.

Válaszolt a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel, a filmes szakma átpolitizálódásával és polarizálódásával kapcsolatos kérdésekre is. Meglátása szerint "kevésbé veszélyes következményei vannak az átmeneti polarizálódásnak, mint annak, ha minden maradt volna a régiben, és nem kezdik el a szakmai átalakítást, és ezért eltűnnek a szakemberek. Ezt az egyetemet fejleszteni kell, nem működhet a korábbi megalázóan rossz, idejétmúlt infrastruktúrával. Ez egy technikai sportág, nem lehet korszerű eszközök nélkül az élvonalban maradni.

Szeretném leszögezni: a régi forma nem biztosította azt, hogy a magyar filmgyártás versenyképes maradjon.

Egyféle irányt képviselt, a szerzői filmes képzésről szólt" - mondta Káel Csaba.

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Colin Powell

Családja jelentette be a volt amerikai külügyminiszter halálát a Facebookon. 84 évet élt....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018