eur:
394.45
usd:
369.84
bux:
65204.17
2024. április 19. péntek Emma
A Magyar Barlangi Mentőszolgálat mentést végez a budapesti Ferenc-hegyi-barlangban 2019.12.14-én.
Nyitókép: Magyar Barlangi Mentőszolgálat / Kovács Márton

Még mindig meleg van? Irány a barlang!

Több mint 4100 barlang található Magyarországon, több tucat látogatható ezek közül.

A barlangok nyáron is változatos kínálattal várják az érdeklődőket a nemzeti parkokban. Több mint 4100 barlang található Magyarországon, közülük negyven látogatható a nagyközönség számára is.

Állandóan hűvös, 12 Celsius-fokos hőmérsékletű barlangok bemutatóhelyei öt nemzeti parkban: az Aggteleki-, a Balaton-felvidéki, a Bükki, a Duna-Dráva- és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén találhatók. Népszerűségüket mutatja, hogy a nemzeti parkokba érkező regisztrált látogatók csaknem fele ezek valamelyikébe vált belépőjegyet vagy vesz részt szakvezetéseken, programokon – közölte az Agrárminisztérium sajtóirodája.

Mint írták, az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a barlangok megújulva, színvonalas kínálattal várják a vendégeket, és az elvégzett munkák hozzájárultak a természeti képződmények védelméhez vagy éppen

a denevérek élőhelyének

megőrzéséhez is. A barlangok közül több különleges cseppköveivel és látványos ásványkiválásokkal várja az érdeklődőket, és olyan is van, amelyik a denevérek világába enged betekintést.

A barlangok többsége egy városi sétához hasonlóan bebarangolható, de több helyen - például a balatonedericsi Csodabogyós-barlangban, a Szentgáli-kőlikban vagy a Mátyás-hegyi-barlangban - overallos túra keretében fedezhető fel a föld alatti világ. A Tapolcai-tavasbarlang csónakázva ismerhető meg, az itteni látogatóközpontban a karsztvidékkel kapcsolatos tudás bővíthető.

"A barlangok gyógyító hatásukról is ismertek. Egy most záruló projekt keretében a szakemberek a Baradla-Domica-barlangrendszer klímaterápiás gyógyhatását vizsgálták és gyógyturisztikai fejlesztéseket is elvégeztek. A világörökség részét képező Baradla-barlangban jelenleg három szakaszon is indulnak barlangtúrák: az Aggteleki és a Jósvafői rövid túra, illetve a Vörös-tói középtúra" – szerepel a közleményben.

Újdonság, hogy Balatonfüreden a látogatók hamarosan birtokba vehetik a Lóczy-barlang Látogatóközpontot. Ami a fővárost illeti, Budapest alatt a világon egyedülálló módon mintegy hatvan kilométernyi barlangrendszer húzódik. Itt található hazánk leghosszabb barlangja is, a több mint 32 kilométer hosszú Pál-völgyi-barlangrendszer. A budai Várnegyed alatt húzódó Vár-barlang történelmi időutazást kínál, a Mátyás-hegyi-barlangban pedig overallos túrán tehetik próbára ügyességüket az érdeklődők.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×