eur:
394.37
usd:
365.29
bux:
65565.66
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Mácsai Pál, a színház igazgatója beszél a 2017/2018-as évadnyitó társulati ülés előtt tartott sajtótájékoztatón a fővárosi Örkény István Színházban 2017. szeptember 26-án. Az eseményen átadták a színház felújított nézőterét.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

A nézők ragaszkodása önbizalmat ad – Mácsai Pál a színházak helyzetéről

A körülmények változtak, de a taps és a figyelem minősége a régi a budapesti Örkény István Színház előadásain pandémia idején is. Mácsai Pál, a teátrum igazgatója streamelt előadásokkal igyekszik virtuálisan behívni a közönség egy részét a Madách téri színházba.

Az Örkény István Színházban is minden más most, mint a járvány előtt. Félházzal dolgoznak, kétszáz jegyet értékesítve négyszáz helyett, a nézőknek kötelező maszkot viselniük, és folyamatos az UV-fényes fertőtlenítés. Ez azonban nem gátja a színházi élmények – mondta Mácsai Pál az InfoRádiónak adott interjúban.

"Amikor játszunk, nem érezni, hogy fél ház van, és nem érezni, mit szenvednek a nézők a maszk alatt, mert nem is szenvednek, annyira erőteljes az előadás. Szünetben persze többen állnak az utcán.

A taps és a figyelem minősége pontosan olyan, mint mikor telt ház és normál egészségi helyzet van.

Ez nagyon jól esik, megerősíti az emberben szakmája fontosságának tudatát. A bezárás elbizonytalanít, az ember azt érzi, nincs rá szükség. A nézőknek ez a ragaszkodása viszont rengeteg önbizalmat ad, igazabban is helyezi el szakmánkat, hivatásunkat a világban" – mondta Mácsai Pál.

Az igazgató azt is elmondta, színészeiket folyamatosan tesztelik, eddig minden eredmény negatív volt, a legkisebb a köhögéssel is otthon maradnak.

"A színészek játszanak, és vállalják a kockázatot, de maszkban próbálunk. Aztán elérkezik a pillanat, amikor a színész leveszi a maszkot. Teljesen biztonságos megoldás nincsen, de rengeteget tesztelünk, amit tudunk, megteszünk. Kint lenni az életben most kockázatosabb, mint otthon maradni" – tette hozzá.

A hétvégén indított streamelt előadássorozatukkal igyekeznek azokat is kiszolgálni, akik most nem mernek színházba menni.

"Egy színházi előadáshoz két dolog kell a néző és az előadás kapcsolatában: a jelenlét és a jelen idő, az itt és most. Ebből most az itt nem adható, hisz a néző nincs itt, számos okból. Csak kétszáz jegyet árulunk négyszáz helyett, hogy tudjunk nézőinkre vigyázni, másrészt nagyon sokan nem mernek eljönni, harmadrészt pedig sokan nem is budapestiek. A most, a jelen idő ugyanakkor igenis nyújtható streamelés által" – mondta Mácsai Pál, és elmondása szerint egy bemutató árát fektették be a streamstúdió kialakításába. Attól nem fél, hogy ez a lehetőség elkényelmesíti majd a nézőket, és majd inkább otthon maradnak: nem is árulnak sok streamjegyet, de az a kevés segít a talpra állásban is.

Arról, hogy milyen lesz a magyar színházi élet a karantén után, a következőket mondta: "Nagyon jó kérdés, nem tudok rá válaszolni. Biztos, hogy minden más lesz, mert erős kollektív élmény ért minket. Egy ilyen rendkívüli helyzet megváltoztat nézői érzékenységet, színészi játékot, mondandót."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Telt ház közelében a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciája!

Telt ház közelében a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciája!

Óriási az érdeklődés a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment 2024 című konferenciája iránt, amelyen várhatóan Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára is részt vesz. Az egésznapos szakmai rendezvény teltház közelében jár, már csak néhány szabad hely van, így érdemes sietni a regisztrációval, amelyet itt tud megtenni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×