INFORÁDIÓ 
2020. október 23. péntek
Gyöngyi

mácsai pál

színház

örkény színház

koronavírus

koronavírus-járvány

pandémia

Mácsai Pál, a színház igazgatója beszél a 2017/2018-as évadnyitó társulati ülés előtt tartott sajtótájékoztatón a fővárosi Örkény István Színházban 2017. szeptember 26-án. Az eseményen átadták a színház felújított nézőterét.

A nézők ragaszkodása önbizalmat ad – Mácsai Pál a színházak helyzetéről

A körülmények változtak, de a taps és a figyelem minősége a régi a budapesti Örkény István Színház előadásain pandémia idején is. Mácsai Pál, a teátrum igazgatója streamelt előadásokkal igyekszik virtuálisan behívni a közönség egy részét a Madách téri színházba.

Az Örkény István Színházban is minden más most, mint a járvány előtt. Félházzal dolgoznak, kétszáz jegyet értékesítve négyszáz helyett, a nézőknek kötelező maszkot viselniük, és folyamatos az UV-fényes fertőtlenítés. Ez azonban nem gátja a színházi élmények – mondta Mácsai Pál az InfoRádiónak adott interjúban.

"Amikor játszunk, nem érezni, hogy fél ház van, és nem érezni, mit szenvednek a nézők a maszk alatt, mert nem is szenvednek, annyira erőteljes az előadás. Szünetben persze többen állnak az utcán.

A taps és a figyelem minősége pontosan olyan, mint mikor telt ház és normál egészségi helyzet van.

Ez nagyon jól esik, megerősíti az emberben szakmája fontosságának tudatát. A bezárás elbizonytalanít, az ember azt érzi, nincs rá szükség. A nézőknek ez a ragaszkodása viszont rengeteg önbizalmat ad, igazabban is helyezi el szakmánkat, hivatásunkat a világban" – mondta Mácsai Pál.

Az igazgató azt is elmondta, színészeiket folyamatosan tesztelik, eddig minden eredmény negatív volt, a legkisebb a köhögéssel is otthon maradnak.

"A színészek játszanak, és vállalják a kockázatot, de maszkban próbálunk. Aztán elérkezik a pillanat, amikor a színész leveszi a maszkot. Teljesen biztonságos megoldás nincsen, de rengeteget tesztelünk, amit tudunk, megteszünk. Kint lenni az életben most kockázatosabb, mint otthon maradni" – tette hozzá.

A hétvégén indított streamelt előadássorozatukkal igyekeznek azokat is kiszolgálni, akik most nem mernek színházba menni.

"Egy színházi előadáshoz két dolog kell a néző és az előadás kapcsolatában: a jelenlét és a jelen idő, az itt és most. Ebből most az itt nem adható, hisz a néző nincs itt, számos okból. Csak kétszáz jegyet árulunk négyszáz helyett, hogy tudjunk nézőinkre vigyázni, másrészt nagyon sokan nem mernek eljönni, harmadrészt pedig sokan nem is budapestiek. A most, a jelen idő ugyanakkor igenis nyújtható streamelés által" – mondta Mácsai Pál, és elmondása szerint egy bemutató árát fektették be a streamstúdió kialakításába. Attól nem fél, hogy ez a lehetőség elkényelmesíti majd a nézőket, és majd inkább otthon maradnak: nem is árulnak sok streamjegyet, de az a kevés segít a talpra állásban is.

Arról, hogy milyen lesz a magyar színházi élet a karantén után, a következőket mondta: "Nagyon jó kérdés, nem tudok rá válaszolni. Biztos, hogy minden más lesz, mert erős kollektív élmény ért minket. Egy ilyen rendkívüli helyzet megváltoztat nézői érzékenységet, színészi játékot, mondandót."

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Kapcsolódó hang

Mácsai Pál a színházi járványhelyzetről
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018