eur:
394.9
usd:
371.59
bux:
66333.13
2024. április 16. kedd Csongor
Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke beszédet mond a Magyar Művészeti Akadémia új irodaházának átadóünnepségén Budapesten, a VI. kerületi Andrássy úton 2018. augusztus 28-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Vashegyi György: majdnem készen van a művészi életpályamodell

A következő 2-3 évben az ország keleti és nyugati régiójában is létre szeretnék hozni a Magyar Művészeti Akadémia „vidéki bázisait” - mondta programjáról az újraválasztott elnök, Vashegyi György az InfoRádiónak. Az elnök emellett a művészettel nevelésre, a hagyatékok gondozására, valamint a művészi életpályamodell folytatására is nagyobb figyelmet fordítana.

Folytatja a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnökeként 2017-ben megkezdett munkát Vashegyi György, miután a köztestület közgyűlése hétfőn újraválasztotta.

Az elnök az InfoRádiónak elmondta: az első ciklusban azokat a terveket vitte tovább, amelyeket elődje, Fekete György megalapozott. Ezek közé sorolta a művészi járadék és a hároméves nagy ösztöndíjrendszer bevezetését, amelyek kivívását még az alapító elnök érdemeként, a pontos működési feltételeik megteremtését, beindítását saját feladataként említette.

"Ezek beindításával megvalósult az a célkitűzés, hogy magyar művészi életpályamodellt kínáljunk föl a magyar művészek számára" - jegyezte meg az elnök, hozzátéve, hogy ez több ezer embert érint, akik havi támogatást kapnak a munkájukhoz a MMA-n keresztül. Úgy fogalmazott, hogy

15 évvel ezelőtt ennek töredéke is elképzelhetetlen lett volna a magyar művészeti életben,

és ez mutatja, mekkora jelentőségű a magyar művészeti életben, amit a köztestület elért.

"Majdnem készen vagyunk a művészi életpályamodellel" - erősítette meg az elnök.

A tisztújító közgyűlésen elmondott beszédére utalva megjegyezte, hogy nagyon sok területen van még tennivaló, ahol még nem sikerült áttörést elérni. Ezek között említette a művészettel nevelést, ahol

szerinte Freund Tamás személye a Magyar Tudományos Akadémia élén egészen új perspektívát nyithat a két szervezet együttműködésében.

"Freund Tamás világszínvonalon kiemelkedő tudósként pontosan ezt a területet kutatja, az ő tudományos eredményei is igazolják azt, hogy mennyire fontos a művészettel nevelés, és ez befektetés a nemzet jövőjébe" - fogalmazott Vashegyi György, hozzátéve, hogy ez nagyon örömteli együttműködés lesz.

Megemlítette, hogy az MMA Hagyatékból örökség elnevezésű hagyatékgondozással foglalkozó programjára is nagyobb figyelmet fordít majd a következő elnöki ciklusa alatt.

Mint mondta, a következő időszakban szélesebb körben és magasabb szinten tudja majd megvalósítani az MMA eredeti célkitűzéseit is, annak köszönhetően, hogy március 30. óta a tavaly megalapított Nemzeti Kulturális Tanács elnökének is kinevezték. Úgy fogalmazott, hogy a Nemzeti Kulturális Tanács ugyanúgy áttekinti az egész magyar művészeti és kulturális életet, mint ahogyan a Magyar Művészeti Akadémiai is, és a két szervezet eltérő tevékenysége ellenére is van ilyen közös vonás.

"Úgy vélem, hogy a Nemzeti Kulturális Tanácson keresztül a hagyatékok gondozását, vagy a magyar művészet nemzetközi rangú képviseletét az eddigieknél sokkal magasabb szinten fogjuk tudni megvalósítani" - közölte Vashegyi György.

Ugyan az MMA működése is erősen Budapest-központú, azonban az akadémia jövőbeni működése kapcsán nem hiszi, hogy vidéki tagozatokat kellene létrehozni, viszont megfontolandónak tartja, hogy legyen egy-egy vidéki bázisa Kelet-, illetve Nyugat-Magyarországon is. "Az elképzelést a tagság is támogatja, dolgozunk ezen, és a következő 3 évben ezen a téren is előrelépést fogunk felmutatni" - tette hozzá Vashegyi György.

Vashegyi György pénteken 18 órától az InfoRádió Aréna című műsorának a vendége lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Az elmúlt években többször is felmerült már, hogy Tajvant egy elsöprő kínai invázió fenyegeti, ennek pedig már a lehetséges időpontjai is felmerültek. Számos írás foglalkozott azzal, hogy katonai szempontból milyen lehetőségek vannak, azonban sokkal kevesebb vette górcső alá, hogy a társadalomra milyen hatást gyakorolna egy esetleges háború. A The Diplomat elemzése most az ukrajnai háborút példának véve elemezte a lehetséges forgatókönyveket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 09:37
×
×
×
×