eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Budapest, 2013. május 20. A Kr. után 89-ben alapított római település és katonai tábor, az egykori Aquincum épületeinek maradványai a főváros III. kerületében, Óbudán, a Szentendrei út mentén, az Aquincumi Múzeum területén. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Országszerte lerántják a rejtélyekről a leplet

Idén 14 intézmény csatlakozott a Régészet Napja programsorozathoz, amelyet a hét végén rendeznek meg. A fővárosban a Budapest Történeti Múzeum és az Óbudai Múzeum régészeti helyszíneket bejáró sétáihoz lehet csatlakozni, a Magyar Nemzeti Múzeum és az Aquincumi Múzeum pedig online előadásokat fog közvetíteni – mondta az InfoRádiónak Szabó Orsolya régész.

A hat évvel ezelőtt életre hívott Régészet Napja programsorozat legfőbb célja, hogy megismertesse, ezáltal megszerettesse a szakmát egy szélesebb közönséggel, hogy lerántsa a régészetet körülrengő misztikáról és talányról a leplet – fogalmazott az InfoRádiónak Szabó Orsolya régész, aki szerint az idei alkalom különös fontossággal bír, miután a koronavírus-járvány a régészeti kutatásokra, valamint a múzeumok életére is komolyan rányomta a bélyegét. Ezáltal talán könnyebben is visszacsábítható a nagyközség a most hétvégén nyitó kiállításokra és intézményekre – tette hozzá.

Az idei Régészet Napjának a témája a hálózatok

– csatlakozva az Európai Régészeti napok tematikájához, amely szintén ezen a hétvégén van –, üzenve, hogy mennyire fontos az emberi életben a hálózatoknak a szerepe, amit az elmúlt hónapok is bebizonyítottak. Ez akár lehet az emberi hálózatok kapcsolata, de akár a vírus terjedésének hálózata, amit nyomon lehetett követni – magyarázta Szabó Orsolya –, nem beszélve a modern technika esetében a világháló szerepének előtérbe kerüléséről. Sokunk élete teljesen átalakult, és gyakorlatilag átkerült az internetre mind a munkánk, mind a mindennapjaink – tette hozzá.

Idén mindösszesen 14 intézmény csatlakozott is a Régészet Napjához, miután kevesebben tudtak rugalmasan reagálni az új kihívásokra. A fővárosban személyesen látogatható programok között szerepel a többi között a Budapesti Történeti Múzeum az Árpád-kori Kána falú feltárásának a bejárása, illetve az Óbudai Múzeumban középkori séták keretében lehet megtekinteni a fontosabb maradványokat. Zalaegerszegen a Göcseji Múzeum várja az érdeklődőket a türjei ásatással, míg Tatabányán különféle régészeti rejtélyekről fogják lerántani a leplet. Miskolcon pedig régészeti terasszal várják az érdeklődőket, ahol a múzeum első saját készítésű minidokumentumfilmjét lehet majd megtekinteni – sorolta Szabó Orsolya régész.

A Régészet Napja programsorozat teljes kínálata itt érhető el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×