eur:
392.38
usd:
365.69
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Európa drasztikusan megváltozott

Egzotikus Európa címmel írt könyvet külföldi utazásairól Juhász Árpád geológus, aki az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb változásaként a mindent elárasztó turistaforgalmat élte meg.

Eleinte naplót vezetett, később, a technika fejlődésével már diktafont használt Juhász Árpád. Az InfoRádiónak nyilatkozó geológus úgy látja, az ember emlékezetében csak a jelentős dolgok maradnak meg, de egy könyvnek, esetleg egy filmes forgatókönyvnek az alapját az apró, finom részletek alkotják, emiatt mindig nagyon szorgalmasan jegyzetelt.

Amikor az utazásai elkezdődtek, akkor Nyugatra még egyáltalán nem lehetett utazni. "Nem volt sok választék, az ember ment az akkori Csehszlovákiába, az akkori Romániába, Bulgáriába és így tovább" – sorolta. A könyvet egyébként lineálisan, egyszerű időrendi sorrendben vetette papírra,

1959-cel kezdődik és 2015-ben ér véget.

Elmondása szerint igyekezett szembesíteni saját magát azzal, hogy azok a sztereotípiák, amiket az egyes országokról magunkban kialakítottunk, ezek sokszor azonban nem harmonizálnak az ember személyes élményeivel, erre utal a könyv címében az egzotikus jelző is.

Juhász Árpád úgy látja,

az egzotikus Európa többféle szempontból is drasztikusan megváltozott az elmúlt évtizedek során.

"Ami szembetűnő, hogy hihetetlenül megnőtt a turistaforgalom" – emelte ki, hozzátéve, mára már nem lehet intim kapcsolatot találni, érzelmi viszonyba kerülni az egyes természeti tájakkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×