eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Harminc év: farkas, csótány, bárány a színpadon

Fekete bárányok, nagyvárosi farkasok - e két kifejezés mindegyike a Beatricét takarja. Nagy Feró és zenekara szombaton ad harmincéves jubileumi koncertet. Várhatóan lesz Pancsoló kislány, Nyolc óra munka (vagy inkább szórakozás) és baboskendő-lengetés is.

Harmincéves jubileumi koncertet ad szombaton, október 18-án este a Beatrice. Ha egy évet még várnának, akár negyvenéves jubileumi koncertet is adhatnának - viszont föl kellene léptetniük néhány hölgyet is.

A Beatricét ugyanis eredetileg Csuka Mónika és három barátnője hozta össze 1969-ben, akik időnként miniszoknyában uszítottak a rendszer ellen. A lányok gyakran cserélődtek, olyannyira, hogy egyszer csak egy fiú is "becserélődött" a zenekarba, aki nem volt más, mint Csuka Mónika akkori férje, Nagy Feró - őt pedig hamarosan többen is követték.


A Beatrice 1978-ban feloszlott, majd újjáalakult - immár kizárólag fiúkból. Mivel a keménykedő rockerek mégsem szórakoztathatták miniszoknyában a közönséget, ők direktebb formáját választották a lázadásnak.

Gyorsan megutáltatták magukat a rendszerrel, és a tiltott, tűrt, támogatott mindenható szentháromságából hamar az első kategóriában találták magukat. Az együttest rövid időn belül kitiltották az ország összes megyéjéből és a főváros minden kerületéből. Az állásával (és a koncerteket "felügyelő" ifjúgárdisták, vagy épp a munkásőrség miatt a rajongók testi épségével) játszott az a néhány művházigazgató, aki mégis játszani engedte őket.

Feró ekkoriban AC/DC-lázban égett (biztos ott lesz ő is a márciusi koncerten), számára az ausztrálok húzós muzsikája volt a minta. Itthon azonban rögtön ráragasztották együttesére, hogy punk - ennek hatására kezdett el a banda megismerkedni a Sex Pistols munkásságával (ők nyáron a Szigeten léptek fel).

Lemezről szó sem lehetett

Arról szó sem lehetett, hogy lemezt jelentessenek meg, a popcézár, Erdős Péter vezette hanglemezgyár csak egy 1980-as, közös Omega-LGT koncertlemezre engedett föl három számot az előzenekarként szereplő együttestől.

A Beatrice így a P.Mobillal és a Hobo Blues Banddel közösen alkotta a "fekete bárányokat". A három együttes hihetetlen népszerűségre tett szert a fiatalság, elsősorban a hatalom által csak "csöveseknek" nevezett szubkultúra körében.

A fekete bárányok 1981. augusztus 23-án együtt léptek fel a Hajógyári-szigeten, az előzenekar pedig az Albert Einstein Bizottság (eredetileg Központi Bizottság) volt. Itt ragadt rá Feróra a "nemzet csótánya" név, mint egyfajta állandó eposzi jelző - ezt persze magának köszönhette, tekintve hogy ő firkálta rá a szókapcsolatot az általa viselt, kissé megnyúlt fehér trikóra - az eredeti szöveg egyébként saját bevallása szerint az volt, hogy "nem nemzet csótánya".

Ez a koncert az oka annak, hogy Magyarország és Európa egyik vezető könnyűzenei eseménye, a Sziget Fesztivál nem valami lakott területektől látótávolságon kívül eső pusztában kerül megrendezésre, mint ahogy tőlünk nyugatra az szokás, hanem a városon belül - ugyanis az 1993-as Diáksziget megrendezését a fekete bárányok seregszemléje ihlette.

Fölmorzsolta a létbizonytalanság

A Beatricét fölmorzsolta az állandó létbizonytalanság, és 1981-ben felhagyott az "uszítással". Feró előbb az István, a királyban vállalta el Laborc magyar úr szerepét, majd összehozta a Bikinit (azóta ezt a felállást ős-Bikiniként tartja számon a közemlékezet), kiadva két igencsak avantgárd lemezt.

A rendszer enyhülésével viszont újjáalakította a Beatricét: 1988-ban jelent meg annak duplalemeze, rajta minden régi slágerrel. Ekkor már régen együttműködtek a zenekar állandó vendégével, Waszlawik "Gazember" Lászlóval is.



Ferótól sosem volt idegen a politika, még a köztársaságielnök-választáson is elindult (volna) 1990-ben. "Szakadt országnak szakadt elnököt! - állt a nemzet csótányának plakátjain. Azonban mivel végül nem őt bízták meg a nemzet egységének reprezentálásával, tovább folytatta a zenélést.

Továbbá vezette a Garázs című műsort, amelyben rengeteg, később nagy népszerűségre szert tevő rockbanda kezdte pályafutását, pár év múlva pedig ő játszotta Sárközy, a cigány szerepét az Egri csillagokból készült rockoperában.

A kilencvenes évek elején az egyik legnépszerűbb zenekarrá vált a Ricse, ekkor üvöltötte mindenki az új lemez címét: Utálom az egész XX. századot! A kilencvenes években nem utolsósorban Feró politikai szerepvállalásának köszönhetően (talán túlságosan beleélte magát Laborc szerepébe) a banda zenei átjáróházzá vált, közönsége nagyrészt lecserélődött. Volt, hogy a "főnök" csupa fiatal zenésszel vette magát körül, mígnem visszatért mellé egy-két régi pályatárs is.

Az október 18-i, este hétkor kezdődő koncerten remélhetőleg még több egykori ricsés zenész áll a színpadra, hogy elnyomják a Pancsoló kislányt, és régi rajongók is előkeresik a szekrény aljáról a dohos baboskendőt, odamerészkednek a Petőfi Csarnokba, hogy emlékezvén a "boldog, szép napokra", ha nem is nyolcat, de egy-két órát szórakozzanak a mókamester vezetésével, aki a Ford Fairlane kalandjaiban szinkronszínészként is bemutatkozott. Butitájm.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 14:18
×
×
×
×