eur:
398.05
usd:
364.45
bux:
71554.39
2024. augusztus 7. szerda Ibolya
Az előző esti zavargások során keletkezett törmeléket távolítják el munkások az északnyugat-angliai Southportban 2024. július 31-én, miután nacionalista tüntetők és rendőrök csaptak össze a két nappal korábbi késelés helyszínén. Július 29-én egy ruandai származású 17 éves férfi késsel gyermekekre támadt egy Taylor Swift-témájú tánc-, jóga- és karkötőkészítő rendezvényen. Három gyermek életét vesztette, nyolc másikat és két felnőttet kórházban ápolnak.
Nyitókép: MTI/EPA/Adam Vaughan

Keményen megbüntették a brit rendőrverőt

Három év börtönbüntetésre ítéltek egy brit férfit, aki a southporti késelés miatt kitört muszlimellenes zavargáson ököllel arcon ütött egy rendőrt - közölte szerdán egy liverpooli bíróság.

Ez az egyik első bírósági ítélet, amelyet a Southportban megkéselt három kislány halála miatt elszabadult erőszakhullám során hoztak. Az 58 éves Derek Drummond bűnösnek vallotta magát erőszakos rendbontás és egy rendőr megtámadásának vádjában.

"Ez az érzéketlen viselkedés megfosztotta a southporti lakosokat őszinte és kollektív gyászuktól" - mondta az ügyben Andrew Menary bíró.

A bíróság egy másik vádlottat 30 hónap szabadságvesztésre ítélt szerdán erőszakos rendbontásért és gyújtogatásért,

egy harmadik férfi pedig 20 hónapos börtönbüntetést kapott erőszakos rendbontásért és faji indíttatásból elkövetett, közrendet zavaró bűncselekmény és erőszakos rendbontás elkövetéséért.

Keir Starmer miniszterelnök szigorú fellépést ígért a bevándorlásellenes tüntetőknek tulajdonított erőszakcselekményekkel szemben, Sadiq Khan londoni polgármester pedig az X közösségi platformon ítélte el a "megosztást szítók elfogadhatatlan erőszakcselekményeit".

Július 29-én egy 17 éves ruandai származású fiú késsel támadt egy Taylor Swift témájú rendezvényen résztvevőkre a Liverpoolhoz közeli Southport tengerparti üdülővárosban.

A támadásban három kislány meghalt, továbbá nyolc gyerek és két felnőtt súlyosan megsérült. A merénylőt elfogták és előzetes letartóztatásba helyezték. A Southportban és Londonban szervezett tüntetések más városokra is kiterjedtek, amelyeken a demonstrálók összecsaptak a rendőrökkel. A zavargások során több mint 400 embert állítottak elő, és közülük szerdáig már 140 ellen vádat emeltek.

A brit rendőrség mintegy 100 tüntetésre és 30 ellentüntetésre számít szerdán országszerte.

Címlapról ajánljuk

A vitorlázó Vadnai Jonatán olimpiai negyedik helyezett

A megismételt éremfutamban a magyar vitorlázó sokáig az élen haladt, végül a harmadik helyet szerezte meg, és így a hatodikról a negyedik helyre lépett előre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.08. csütörtök, 18:00
Andrásfi Tibor olimpiai bajnok párbajtőrvívó
Koch Máté olimpiai bajnok párbajtőrvívó
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 7. 18:00
×
×
×
×