eur:
395.01
usd:
367.84
bux:
0
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Tömegtüntetésen tiltakoztak katonai behívásuk ellen Jeruzsálemben az ultraortodox zsidók. Forrás: X / S p r i n t e r F a m i l y
Nyitókép: Forrás: X / S p r i n t e r F a m i l y

Gyújtogattak és verekedtek a kötelező katonai szolgálat ellen tüntetők Jeruzsálemben - videó

Az ultraortodoxok erőszakos tömegtüntetésen tiltakoztak katonai behívásuk lehetősége ellen Jeruzsálemben vasárnap éjjel.

A katonai szolgálatot elutasító vallásosok összecsaptak a rendőrökkel, tüzeket gyújtottak az utakon és kövekkel dobálták az Egyesült Tórapártot vezető Jichák Goldknopf autóját.

Később Jákov Licman, a párt korábbi vezetője is hasonló sorsra jutott. A tüntetők megtámadták, betörték autója szélvédőjét, és tönkretették a járművet. Mindkét haredi politikust az izraeli rendőrök mentették ki, akik vízágyúkkal és lovasrendőrökkel oszlatták a tömeget, és öt tüntetőt őrizetbe vettek.

A tiltakozók főleg a mintegy hatvanezer lelket számláló jeruzsálemi ultraortodox, vagy másik nevén haredi irányzathoz tartoztak, akik semmiképpen sem bevonulni az izraeli hadseregbe (IDF), "inkább meghalnak" - közölték tábláikon.

Az Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-i terrortámadása nyomán kitört háborúban az IDF súlyos emberhiánnyal küzd, és a legfelsőbb bíróság határozatban mondta ki, hogy a jogegyenlőség és a közteherviselés elve alapján az ultraortodoxok sem mentesülhetnek a katonai szolgálat alól.

A tüntetők azért támadták pártjuk politikusait, mert az ultraortodox pártok megszavazták az izraeli parlamentben azt az előző kormány idején beterjesztett kompromisszumos törvényjavaslatot, amely csökkentené a jelenlegi mentességi korhatárt, és "nagyon lassan", de növelné a behívott harediek arányát.

A legfelsőbb bíróság döntése szerint ez a korábbi, még a jelenlegi háború előtt megfogalmazott indítvány is elfogadhatatlan, mert fenntartaná az ultraortodoxok kiváltságos helyzetét.

A harediek és politikai vezetőik szerint a katonai szolgálat nem összeegyeztethető szigorúan vallásos életmódjukkal. Attól tartanak, hogy a hadseregben szolgálók szekularizálódnak, elhagyják a vallási szabályokat.

A legfelsőbb bíróság döntése nyomán azonban már törvény kötelezi a fiatal haredi férfiakat, hogy kevésbé vallásos vagy világi társaikhoz hasonlóan bevonuljanak, és felszólították a hadsereget mozgósításukra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×