eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
Humvee 2-CT Hawkeye, amerikai önjáró löveg. Forrás: AM General
Nyitókép: Forrás: AM General

Új amerikai fegyvert tesztelnek Ukrajnában - videó

A világ legkönnyebb és legmozgékonyabb tüzérségi rendszerét próbálják ki a harctéren is - közölte a gyártó AM General vezérigazgatója, Mike Evans.

Az AM General amerikai hadiipari cég olyan tüzérségi rendszert fejlesztett ki, amit a könnyű fegyverzetű gyalogsági vagy a különleges egységek használhatnak. A mindössze két terepjáróból álló, Humvee 2-CT Hawkeye egyik járműve hordozza a 105 mm-es ágyútarackot, míg a másik a lőszert szállítja. A már évtizedek óta az amerikai hadseregben használt Humvee két ajtós, platós változata megfelelő mozgékonyságot biztosít az egységnek.

A gyártó szerint Humvee 2-CT Hawkeye a megállás után mindössze három perc alatt tud leadni két lövést, majd el is hagyja a tüzelőállást. Ez az "üss és fuss" harcmodor nagyban megnöveli a rendszer túlélőképességét, a katonák ugyanis még azelőtt odébb tudnak állni, hogy az ellenség radarjai bemérhetnék a helyzetüket. Az rendszer egyébként teljesen önállóan működik, nincs szüksége semmilyen külső támogatásra.

Az új, önjáró, könnyű tüzérségi rendszer alapja a jól bevált 105 mm-es vontatott ágyútarack, amelynek azonban sikerült a felére csökkenteni a lövés közbeni visszarúgását. Így tudták megoldani a mérnökök, hogy a fegyvert egy viszonylag kis méretű és súlyú járműre telepítve is lehessen használni. Hagyományos lőszerrel 11,5 km a legnagyobb lőtávolság, míg rakéta póthajtású gránáttal akár 15 km-re lévő célpontok is elérhetők. Az ágyút hárman kezelik, a lőszert pedig a másik járművel utazó négy katona biztosítja a számukra.

Címlapról ajánljuk
Svájc simán verte Olaszországot

Svájc simán verte Olaszországot

A címvédő olasz válogatott 2-0-s vereséget szenvedett a magyarok csoportjából továbbjutott Svájctól a németországi labdarúgó Európa-bajnokság szombati nyolcaddöntőjében, ezzel búcsúzott a további küzdelemtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×