eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: X/Insider Paper

Új, veszélyes vírus terjed Alaszkában, már egy halálos áldozata is van

Az alaszkai himlő állatról emberre is átterjedhet, eddig hét ilyen esetet regisztráltak Alaszkában. A vírus elsősorban bőrkiütéses tüneteket okoz.

Megvan az első halálos áldozata az alaszkai himlővírusnak, az Alaskapoxnak. Az Alaszka déli partjainál elterülő Kenai-félszigetről származó idős férfi rákbetegsége miatt olyan kezelést kapott, amely jelentősen legyengítette az immunrendszerét, így az nem tudott hatékonyan védekezni a 2023 szeptemberében elkapott kórral szemben – írja a Newsweek beszámolója alapján a hvg.hu.

Kutatások igazolják, hogy az alaszkai himlőt az állatoktól is elkaphatják az emberek, a vírus leginkább a hosszú farkú fenyőpockok és a mókusok között terjed. Az első fertőzéses esetet személynél 2015-ben Alaszka állam második legnagyobb városának közelében, Fairbanks környékén regisztrálták.

Eddig hét embernél mutatták ki a vírust, az összes esetet az alaszkai város közelében jegyezték fel.

A szakemberek szerint a vírus olyan tüneteket okozott – például bőrkiütést –, melyek nem igényeltek komolyabb orvosi kezelést.

Az elhunyt idős rákbeteg férfi egy erdős területen élt, és nem került kapcsolatba más fertőzött emberrel, mielőtt elkapta a vírust. Ugyanakkor

befogadott egy kóbor macskát, amely megkarmolta és nem sokkal később kiütések jelentek meg a hónaljánál.

A macska valószínűleg korábban az erdőben elejtett egy rágcsálót, és akkor fertőzte meg a szervezetét a vírus. Az elhunyt férfi november 17-én került kórházba, mivel a kiütések és a duzzanatok miatt nehezen tudta mozgatni a karját, ahol égő érzést érzett. A kezelések során légzési- és veseelégtelenséget, valamint alultápláltságot állapítottak meg nála az orvosok.

Kutatók szerint nem lehet kizárni, hogy a betegség már átterjedt az Alaszka határain túl élő állatokra is.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×