eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Joe Biden amerikai elnök tapsot fogad a beszéde végén az észak-amerikai építőipari szakszervezet konferenciáján Washingtonban 2023. április 25-én. Biden bejelentette, hogy jelölteti magát a 2024-es elnökválasztáson. A 80 éves politikus a legidősebb hivatalban levő elnök az Egyesült Államok történetében.
Nyitókép: MTI/AP/Andrew Harnik

Joe Biden magabiztosan győzött az első előválasztáson

A várakozásoknak megfelelően Joe Biden magabiztosan nyerte a Demokrata Párt első hivatalos előválasztását, amit idén Dél-Karolina államban tartottak szombaton.

A demokrata párti szavazók számára tartott voksoláson megszerezhető mind az 50 delegáltat Joe Biden nyerte el. Az államonként megtartott előválasztásokon delegálti szavazatokért versenyeznek az elnökjelölt-aspiránsok, és ezek a delegáltak véglegesítik az elnökjelölt személyét az országos jelölő konvención, amit a demokraták idén augusztus közepén tartanak.

Joe Bidennek két kihívója volt az elnökjelölti versenyben: Dean Phillips kongresszusi képviselő és Marianne Williamson írónő. A felmérések szerint Joe Biden támogatottsága fölényes velük szemben.

A hivatalban lévő elnök Dél-Karolinában aratott győzelme után kiadott közleményében azt hangoztatta, hogy 2020-ban ennek az államnak a szavazói adtak új lendületet kampányának és indították el őt az elnökválasztási győzelem felé vezető úton.

Reményét fejezte ki, hogy 2024-ben szintén Dél-Karolinában kezdődik az az út, amely elvezet ismételt győzelméhez a novemberi elnökválasztáson.

A Demokrata Párt - Joe Biden nyomására - 2024-ben jelentősen átalakította előválasztási naptárát, és a több évtizedes hagyománnyal szakítva nem Iowa és New Hampshire választói nyilváníthattak először véleményt az elnökjelöltjükről, hanem Dél-Karolina államé. Iowa államban postai úton szavazhatnak, New Hampshire pedig nem kap delegációs jogot, miután az állam demokrata párti szervezete - a párt országos szervezetének utasítása ellenére - az eredeti időpontban megtartotta az előválasztást.

Az elemzések szerint Dél-Karolina elsősége az előválasztásban az állam jelentős afroamerikai szavazótömbje miatt volt fontos Joe Biden számára.

Szakértők rámutatnak: az afroamerikai lakosság támogatása nélkül Joe Biden nem lesz képes megnyerni az elnökválasztást novemberben republikánus kihívójával szemben, aki a jelenlegi várakozások szerint hivatali elődje, Donald Trump lesz. A közvélemény-kutatások szerint ugyan az afroamerikai lakosság többsége változatlanul a demokratákra szavaz, de jelentős számban vándoroltak át a republikánusokhoz, ami akár elnökválasztási győzelmet jelenthet Donald Trumpnak.

A következő előválasztást Nevada államban, február 6-án rendezik a demokraták számára, míg a republikánusoknál február 8-án szintén Nevada államban folytatódik jelölőgyűlésekkel az előválasztási verseny.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×