eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Vlagyimir Putyin orosz elnök videókapcsolaton keresztül mond beszédet a Hadsereg-2023 Nemzetközi Haditechniai Fórum megnyitóünnepségén a Moszkvához közeli kubinkai Patriot parkban 2023. augusztus 14-én. A haditechnikai bemutatót augusztus 14. és augusztus 20. között rendezik az orosz védelmi minisztérium kubinkai légibázisán és az alabinói gyakorlóterén.
Nyitókép: Mihail Klimentyev

Vlagyimir Putyin: Ukrajna megsemmisült, Oroszország a Nyugat ellen harcol

Az orosz elnök egy Moszkva környéki katonai kórházban az egyik sebesültnek válaszolva közölte, hogy nem Ukrajna az igazi ellenség, hanem a Nyugat.

Vlagyimir Putyin szerint Oroszország a Nyugat legyőzésért harcol Ukrajnában. Az orosz elnök azt is mondta: a valódi baj nem az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatással van, hanem azzal, hogy a Nyugat Oroszország „ellensége”.

Az amerikai Institute for the Study of the War (ISW) kutatóintézet szerint Putyin még hozzátette: valójában nem is Ukrajna Oroszország ellensége, hanem azok a nyugati szereplők, akik „le akarják rombolni az orosz államiságot és ezért stratégiai vereséget akarnak mérni a csatatéren az oroszokra”. Közölte, hogy Oroszország egzisztenciális háborút vív a Nyugat ellen Ukrajnában, mert a nyugati elit öt részre akarja bontani az országot, és ezt Ukrajna felhasználásával próbálja megtenni. Az orosz elnök azonban emlékeztetett rá, hogy a frontvonalak változnak, és Oroszország az ukrajnai harctéren "gyorsan el fog bánni a Nyugattal”.

Vlagyimir Putyin azt hangoztatta, hogy Ukrajna már „teljesen megsemmisült”,

„semmi sem maradt” az országból, és „csak segélyszállítmányokból létezik”. Megjegyezte: a nyugati retorika a közelmúltban arra koncentrált, hogyan lehet „gyorsan véget vetni a konfliktusnak”. Arról beszélt, hogy ő is véget akar vetni az orosz–nyugati konfliktusnak, de ez csak a Kreml feltételeivel lehetséges, és hangsúlyozta: Oroszország nem adja fel pozícióit. Mivel Putyin nem tekinti Ukrajnát független államnak, ezért az ISW szakértői úgy látják, hogy nem is Kijevvel, hanem inkább a Nyugattal akarna a békéről egyezkedni.

A washingtoni kutatók azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy Putyin érvelése csak a helyzet félremagyarázása. Az orosz elnök megpróbálja feledtetni, hogy igazából Oroszország támadta meg Ukrajnát és az invázió eredeti célja az ukrán államiság teljes eltörlése volt. Ehelyett most azt akarja elhitetni, hogy a háború az oroszok Nyugattal folytatott élet-halál harca. Az ISW-nek az a véleménye: az efféle a magyarázkodásnak az lehet valódi célja, hogy Putyin orosz győzelemként állíthassa be még azt is, ha csökkenne a Nyugat Ukrajnának nyújtott támogatása.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×