eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek az Európai Unió Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanácsának (EPSCO) ülése előtt Brüsszelben 2022. március 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Veszélyre figyelmeztet a miniszter: az adatok a Covid újabb hullámát jósolják

Kevesebb mint három héttel a karácsonyi ünnepek előtt ismét a koronavírus-járvány gyors terjedésére figyelmeztetett a német egészségügyi miniszter.

Karl Lauterbach szerint alábecsülik a fertőzés veszélyét. A miniszter védőoltásra szólított fel, és a felhívás elsősorban a fertőzésnek leginkább kitett kockázati csoportokra vonatkozott. Egyidejűleg utalt arra is, hogy az oltással az úgynevezett hosszú Covid kockázata is csökken.

A koronavírus-fertőzés nem megfázásos megbetegedés – figyelmeztetett a miniszter. A kockázati csoportokhoz intézve szavait arra utalt, hogy amennyiben most beoltják magukat, az "optimális időpont" a teljes hatás elérésere a karácsonyi ünnepekig. A kockázati csoportokba az idősebbek, valamint a krónikus betegek tartoznak.

Hivatalos adatok szerint Németországban eddig csak hárommillió ember oltatta be magát az omikron XBB.1.5 invariánshoz adaptált vakcinával.

A miniszter ezt a számot "rendkívül kiábrándítónak" nevezte. Úgy ítélte meg, hogy a Covid által jelentett veszélyt lebecsülik. Egyidejűleg arra figyelmeztetett, hogy a rendelkezésre álló adatokon alapuló számítások a fertőzés újabb hullámra utalnak. Ez azt jelentheti, hogy hét nap alatt 100 ezer lakosra 1700 új fertőzés juthat.

Lauterbach egyidejűleg arra is felhívta a figyelmet, hogy mindezzel párhuzamosan a hosszú Covid problémája sem megoldott. A miniszter szerint ez a károsodás tízezreket érinthet, ugyanakkor az oltás csökkenti ennek kockázatát is. Az egészségügyi miniszter közölte, hogy pótlólagosan 150 millió eurót fordítanak az ezzel kapcsolatos kapcsolatos kutatásokra. Egyre több az ismeret az agyban zajló mechanizmusokról, de a hosszú Covid hatással lehet az érrendszerre és az agyi szövetekre is, és még mindig nincs meg a gyógymód. A miniszter elmondta, hogy a főbb tünetek közé tartoznak a fáradtság mellett a memóriaproblémák, valamint a szervi károsodások is.

Az n-tv televíziós hírportálnak Carmen Scheibenbogen, a berlini Charité klinika immunhiányos megbetegedésekkel foglalkozó ambulanciájának vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy a Covid mellett magas a légúti fertőzések aktivitása is, ezért szükség lenne"speciális ambulanciák" hálózatára, valamint rehabilitációs klinikákra is.

Noha a hosszú-Covid ambulanciák már működnek, a várakozási idő gyakran mintegy fél év. Hangsúlyozta azt is, hogy fontos lenne a hosszú-Covid kezelésére még nem jóváhagyott gyógyszerek alkalmazása is.

Címlapról ajánljuk

Megerősítették az Orbán-Trump találkozó időpontját

Orbán Viktor miniszterelnök március 7-én Washingtonban Kevin Roberts-szel, a leghíresebb amerikai konzervatív kutatóintézet, a Heritage Alapítvány elnökével folytat panelbeszélgetést "az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatainak jövője" címmel, a magyar stratégiai gondolkodásról a kialakuló globális biztonsági, gazdasági és társadalmi konfliktusok korszakában - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
Dróntámadás érte a Krímet, haladnak előre az oroszok keleten – Háborús híreink vasárnap

Dróntámadás érte a Krímet, haladnak előre az oroszok keleten – Háborús híreink vasárnap

Orosz közlés szerint Ukrajna vasárnapra virradó éjjel összesen 38 drónnal támadta a Krím félszigetet. Feodoszija kikötőjében több robbanást is lehetett hallani, a közúti forgalmat korlátozták a környéken. Értesülések szerint Ukrajna európai szövetségesei több mint egymillió tüzérségi lőszert szállíthatnak le a megtámadott országnak tavasszal. Olekszandr Szirszkij ukrán főparancsnok elismerte, hogy az Avgyijivka szektorban szolgáló egyes parancsnokok téves számításai befolyásolták a védelmi állások stabilitását.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 3. 10:35
×
×
×
×