eur:
394
usd:
363.45
bux:
66169.03
2024. március 4. hétfő Kázmér
Shahed136/Geran-2 iráni eredetű orosz öngyilkos drón. Forrás: X / Peter Öhman
Nyitókép: Forrás: X / Peter Öhman

Magukat kellene megbénítsák az ukránok, hogy blokkolják az orosz-iráni drónokat

Az orosz hadsereg rengeteg öngyilkos drónt vet be Ukrajnában, amelyeket sajtos módon vezetnek célra.

A legtöbbször az iráni eredetű Shahed 136 robotgépeket vetik be, amelyet az oroszok Geran-2 néven rendszeresítettek. Egy légcsavar hajtja és a célpontra zuhanva robbantja fel 30-50 kilogrammos töltetét. Ennek az öngyilkos drónnak akár 2000 kilométer is lehet a hatótávolsága. A célig általában nagyon alacsonya repül, így a légvédelmi radarok csak későn érzékelik.

A Shahed 136 célra vezetését civil eredetű GPS-navigáció segíti, ám ezzel kapcsolatban a brit titkosszolgálat egészen elképesztő felfedezést tett közzé. A fel nem robbant kamikaze drónok átvizsgálásakor

ukrán mobiltelefonokba való SIM-kártyákat találtak.

A drón a helyi mobilhálózatot használja navigációra, illetve arra, hogy megtalálja a kijelölt célpontját Ukrajnában.

Az oroszok Geran-2 néven állították hadrendbe az iráni tervezésű Shahed 136 öngyilkos drónokat. Forrás: X / VeraYK
Az oroszok Geran-2 néven állították hadrendbe az iráni tervezésű Shahed 136 öngyilkos drónokat. Forrás: X / VeraYK

A SIM-kártya használata több szempontból is ravasz húzás az oroszok részéről. Egyrészt a műholdas navigációt zavaró berendezések hatástalanok ellene. Másrészt az ukrán hadsereg nyilván nem akarja megbénítani az ország mobilhálózatát, hiszen azt ők is használják katonai célokra. Egy sor felderítési adatot például a mobiltelefonok segítségével osztanak meg a csapatokkal.

De létezik olyan ukrán fejlesztésű készülék is, amely szintén a mobilhálózatot használja az ellenséges tüzérség helyzetének meghatározásra, majd az adott hely koordinátáit ugyancsak mobilon keresztül juttatják el a saját ütegeikhez.

Az oroszok az iráni eredetű drónokat többnyire civil célpontok, például az elektromos hálózat és a távhőszolgáltatás ellen vetik be, rengeteg szenvedést okozva ezzel a polgári lakosságnak.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×