eur:
389.32
usd:
363.98
bux:
68107.49
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pexels.com

Ha Erdélybe indul vonattal, akkor lesz egy kis gubanc

December 10-étől hosszabb időre leáll a vasúti közlekedés Kolozsvár és Nagyvárad között, a nemzetközi vonatokat alternatív útvonalakra terelik – erősítette meg Ada Mesesan, a Román Vasúttársaság (CFR) személyszállítási részlegének szóvivője.

A változtatásokra a Kolozsvár–Nagyvárad–Biharpüspöki vasúti pályán kezdődő villamosítási és felújítási munkálatok miatt van szükség, amiket ettől a dátumtól kezdi megszervezni a romániai vasúti infrastruktúrát működtető CFR SA – közölte a szóvivő. Hangsúlyozta, hogy a munkálatokért a CFR SA felel, a személyszállítási részleg csupán tudomásul veszi a korlátozásokat.

„A CFR SA kérésére és a nagyszabású munkálatokra való tekintettel december 10-étől kezdődően a CFR személyszállítási részlege a Kolozsvár–Nagyvárad vonalon nem tervez közvetlen járatokat” – mondta a szóvivő. Hozzátette, hogy a hosszú távon közlekedő vonatoknak alternatív útvonalakat biztosítanak.

Romániában december 10-én lép érvénybe az új vasúti menetrend – ami minden évben ilyenkor frissül –, a nemzetközi és belföldi járatok új útvonala ekkortól a világhálón is elérhető lesz – közölte Ada Mesesan.

Az erdélyi és partiumi városokat Budapesttel összekötő nemzetközi vonatok – amik többsége általában a Kolozsvár és Nagyvárad közötti vasúti pályán halad – alternatív útvonalakon továbbra is közlekednek,

a Brassó és Budapest, Kolozsvár és Bécs, Nagyvárad és Bécs közötti közvetlen vasúti kapcsolat megmarad

– hangsúlyozta a szóvivő.

A szóvivő az alternatív útvonalak között a Dés–Zsibó–Érmihályfalva; Tövis–Piski–Arad–Lőkösháza; Illye–Arad–Piski–Segesvár–Brassó közötti vasúti pályát említette. Az egyes nemzetközi vonatok útvonaláról nem tudott információt adni, mint mondta, még zajlik az átszervezés.

A CFR nemzetközi menetrendjén azonban ez online elérhető, és az itteni információk szerint

az elterelés több órával, néhány esetben akár a korábbi duplájára is növelheti az egyes járatok menetidejét.

A Kolozsvár és Nagyvárad közötti vasúti pálya lezárása a romániai belföldi vasúti közlekedést is érinti. Ezen keresztül valósult meg az összeköttetés a partiumi városok (Nagyvárad, Szatmárnémeti) és Bukarest, illetve a Fekete-tenger parti Mangalia között. A bánsági Temesvár és a moldvai Jászvásár (Iasi) közötti vasúti összeköttetést is ez a sínpár biztosította. Ezeket a járatokat szintén alternatív útvonalakra terelik.

Rövid távon, Nagyvárad és Élesd, illetve Kolozsvár és Egeres között december 10. után is közlekednek személyvonatok, de a munkálatok előrehaladtával ezeket a szakaszokat is lezárják – közölte a szóvivő.

Ada Mesesan az MTI kérdésére elmondta: a CFR személyszállító részlege csak a rövid időszakra szóló munkálatok idején alkalmaz vonatpótló buszokat. Mivel a mostani munkálatok több évig tartanak és az ütemterv is változhat, ez a megoldás nem alkalmazható.

A román szállításügyi minisztérium 2022 novemberében írta alá a finanszírozási szerződést a CFR SA-val a Kolozsvár-Nagyvárad-Biharpüspöki vasútvonal korszerűsítésére. A szerződés értelmében a 9,36 milliárd lejes (712 milliárd forint) összeget az Európai Unió helyreállítási alapjából biztosítják.

A CFR SA négy szakaszra osztotta a munkálatokat és szakaszonként írt ki pályázatot a 166,2 kilométeres vasúti pálya villamosítására és felújítására, melyet a nyertes cégcsoportoknak 42 hónap alatt kell befejezniük.

A Kolozsvár–Nagyvárad–Biharpüspöki vasútvonalon a villamosítás és pályafelújítás után a személyvonatok 160 kilométer/óra, a tehervonatok pedig 120 kilométer/óra sebességgel haladhatnak majd. A munkálatok során 33 hidat, öt alagutat újítanak fel, és modernizálják az állomásokat is.

A projekt egyik jelentőségét az adja, hogy megvalósításával a Székelyföld és más magyarlakta erdélyi tájegységek elérhetőségét biztosító

Budapest–Brassó vasútvonalon jelentősen le tud rövidülni a menetidő.

Ezt erősíti, hogy idén szeptemberben a magyarországi oldalon ugyanezen a vonalon adták át a Püspökladány-Biharkeresztes szakasz villamosítását a Strabag Rail Kft. (konzorciumvezető) és az R-Kord Kft. kivitelezésében – emlékeztet a magyarepitok.hu.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×