eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Nyitókép: Pixabay.com

Súlyos a helyzet Horvátországban

2050-re hárommillió alá csökkenhet Horvátország lakossága; a népességfogyás üteme a régió más országaihoz képest is feltűnő – mondta az InfoRádióban a Migrációkutató Intézet junior kutatója, Párducz Árpád. Szerinte a legfőbb probléma az évtizedek óta zajló kivándorlás, amelyet az uniós csatlakozás csak felgyorsított.

Tempósan csökken Horvátország lakosságszáma. A jelenség kapcsán Párduc Árpád, a Migrációkutató Intézet junior kutatója két dologra hívja fel a figyelmet.

"Az ország demográfiai mutatói már a kilencvenes évek óta folyamatosan romlásban vannak. Például a Világbank becslései és adatai szerint Horvátország lélekszáma 2050-re hárommillió fő alá csökken. Illetve az országon belüli migráció is erősödik: a fejletlenebb régiókból a kiépítettebb tengerpartra, a fővárosba és környékére, valamint a nagyvárosokba költöznek az emberek" – mondta, és szerinte ez az ország aránytalan fejlődéséhez vezet.

Önmagában a népességfogyási adat nem kirívó Horvátországban, az elvándorlás viszont szinte már hagyományossá vált Párduc Árpád szerint.

"A régióban megtalálható posztkommunista államoktól eltérően Jugoszlávia – és részeként Horvátország – korábban, a kilencvenes évek előtt is támogatta a migrációt, ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Horvátországból hatalmas diaszpóra kitelepült, ami folyamatosan katalizálta a további kivándorlást olyan eseti jelenségekkel, mint a 2008-as pénzügyi válság vagy a 2013-as EU-csatlakozás" – részletezte.

Emellett európai tendenciák is begyűrűznek: a szülőképes korú nők gyermekvállalási ideje, az első szüléshez tartozó átlagos életkor ma már csaknem harminc év, amitől szintén csökken a "reprodukciós képesség" – jegyezte meg Párduc Árpád.

Az uniós csatlakozás óta 200-220 ezer fő hagyta el az országot, főként tanulási céllal, de aztán munkavállalóként sem tért vissza; a horvát kormány is igyekszik családtámogatási programokkal operálni, illetve bölcsődei férőhelyeket létesíteni, és beindult egy "gyere haza!" program is, amely még Amerikában is élő horvátokat megpróbál hazahívni. További terv még a szerbiai horvátok átcsábítása (az uniós útlevél jelenthet vonzerőt), és fogadnak már vendégmunkásokat is a balkáni régióból. Újabban Nepálból is érkeztek már vendégmunkások.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Hamarosan lépni kell a Balaton ügyében

A folyamatos esők hatására már 109 centis a Balaton. A szabályozás szerint télen 110 centi lehet a maximum. Annak jártunk utána, lesz-e karácsonyi vízleeresztés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Akkorát gyengült a forint az euróval szemben az elmúlt években, hogy a hazai üzemanyagokra meghatározott jövedéki adóterhek mértéke az EU-s minimumszint alá csökkent. A kötelezettségszegési eljárás elkerülése érdekében tehát szükség volt az adó növelésére, a kormány azonban jelentősen "túlbiztosítva" magát, egészen a 420 forintos euró-árfolyamig elegendő jövedéki adót határozott meg, ami január elsejétől élesedik. Ennek hatására vélhetően messze a legmagasabb benzin-és dízelárakkal találkozhatnak majd a magyar autósok a régióban - de mégis milyen logika állhat a kormány döntése mögött? Többek között erre keressük a választ elemzésünkben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. december 8. 16:50
×
×
×
×