eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
CRIMEA BRIDGE -- JULY 17, 2023:  04 - Maxar satellite imagery showing a super closeup view of Kerch Strait and the new damage to the Crimea Bridge which connects Crimea to Russias mainland.   Please use: Satellite image (c) 2023 Maxar Technologies.
Nyitókép: Maxar/Getty Images

Ideiglenesen "megberhelték" az oroszok a Krími hidat

A hétfőn több robbanással megsérült, a Krímet és Oroszországot összekötő Krími hídon másnapra részlegesen megindult a forgalom, de egy igencsak sajátos megoldással, aminek komoly következményei lehetnek.

Bár az orosz háborús utánpótlás szempontjából kulcsfontosságú hídon történt robbanások után hétfőn leállt a forgalom az átkelőn, azonban Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes keddi bejelentése szerint megindult a forgalom az átkelőn. (Ami azért is fontos, mert kedd reggel a rossz időjárás miatt felfüggesztették a Kercsi-szorosban a kompközlekedést, így most csak a hídon lehet átkelni a Krím és Oroszország között.)

A robbanásokban a délkelet felé vezető oldalon a közúti hídpálya egyik szakasza nem javítható. A másik, Kercs felé vezető oldalon is megrongálódott egy elem, de ez rajta maradt a pilléren, az pedig az oroszok szerint nem sérült meg. Rácz András Oroszország-szakértő beszámolója szerint ebben az irányban egy sávon, változó irányú forgalommal megindult a közlekedés, de egy sajátos megoldással, ugyanis

a sérült szakaszt egy acéllemezzel hidalták át.

Értékelése szerint ez segíthet valamennyit a Krímen ragadt orosz civileken, azonban az öttonás súlykorlátozás miatt itt katonai teherautók és más áruszállítás nem képzelhető el.

Ez pedig komoly gondot jelenthet az orosz hadseregnek, hiszen itt vezet az egyik szárazföldi útvonal, amelyen az orosz hadsereg déli főcsoportja utánpótláshoz juthat. A másik Donyeck, Zaporizzsja és Herszon megyén keresztül halad, ám használata a harcok miatt túlságosan kockázatos.

Az Institute for the Study of War (ISW) amerikai agytröszt szerint rövid- és középtávon is gondot jelent majd az oroszoknak a krími útvonal kiesése, ami pedig súlyosbíthatja a közelmúltbeli és jelentős panaszokat az elégtelen orosz ellátás miatt a dél-ukrajnai régióban.

Felidézik: az orosz Déli Katonai Körzet volt parancsnoka, Ivan Popov vezérőrnagy a közelmúltban felpanaszolta a katonai parancsnokságnak, hogy rosszul bánnak a Dél-Ukrajnában az ukrán előrenyomulás ellen védekező orosz erőkkel. Ez a hírek szerint nagy felháborodást váltott ki az orosz információs térben. Popov számos panasza szerint a Zaporizzsja megyében telepített orosz alakulatok is ellátási hiánytól szenvedhetnek, amely tovább súlyosbodik, ha a turista- és egyéb polgári forgalom lelassítja az orosz erőket támogató logisztikai útvonalakat Ukrajna déli részén.

A fogalmi dugók több tíz kilométeresre hízak a Krímből kivezető egyetlen megmaradt, az Azovi-tenger partján haladó úton:

Az ISW értékelése szerint mindez kedvező lehet az ukrán ellentámadás számára, ami egyébként három kulcsterületen zajlik.

A katonai utánpótlással együtt egyébként az élelmezésben is lehetnek gondok, ami tovább ronthatja a fronton harcoló orosz katonák helyzetét (és morálját).

Időközben az orosz hadsereg bejelentette, hogy keddre virradóra megsemmisítette a Krími híd elleni hétfői támadás előkészítéséhez használt ukrán bázisokat. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője elmondta: az éjszaka folyamán végrehajtott, összehangolt támadást

"a hétfőre virradóra, vízi drónokkal (távirányítású motorcsónak) elkövetett ukrán terrorakció megtorlásaként

hajtották végre", hozzátéve, hogy a drónok gyártóbázisaként használt, Odessza környéki hajójavító üzem is találatot kapott.

A hétfői egyébként már a második sikeres támadás volt a híd ellen. Legutóbb 2022 októberében robbant fel egy teherautó az útvonalon. A javítási munkák akkor hónapokig tartottak. Most minimum heteket, de inkább egy-két hónapot jósolnak, sőt, akár november is lehet a munkák vége.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×