eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Erősíti delfinekből álló katonai alakulatát Oroszország

A brit védelmi minisztérium felvételei szerint nagy az állati mozgolódás a szevasztopoli haditengerészeti bázis körül a Fekete-tengeren.

A legfrissebb információk szerint Vlagyimir Putyin nemcsak a szárazföldön erősíti haderejét, hanem a Fekete-tengerben is, ahol többek között harci delfinekre támaszkodna. Az állatok segítségével vívott háborúk gondolata nem új keletű, az Egyesült Államokban a hatvanas évek óta tanítanak delfinek bombák keresésére és jelölésére, de Svédországban, Izraelben, Észak-Koreában is vannak ilyen programok – írja az Index.

A brit védelmi minisztérium által közzétett legújabb képek azt bizonyítják, Oroszország Szevasztopolban megduplázta azon speciálisan kiképzett delfinek számát, amelyeket fekete-tengeri flottájának és az annektált Krím félszigetnek az ukrán támadások elleni védelmére vetnek be. A brit védelmi minisztérium képei április 10-i és 2023. június 8-i dátummal készültek, ezeken lehet látni, hogy nőtt meg a kikötőben a karámokban tartott tengeri emlős állatok száma – 3-4-ről 6-7-re. Sokszor a bázis körül mozgatják őket és csónakokon szállítják speciálisan kialakított „bölcsőkben” – olvasható.

A harcászati delfinek arra nem alkalmasak, hogy ellenséges búvárokkal harcoljanak, de spion-feladatokra felhasználhatók. Például kikémlelhetik, hogy vannak-e az ukrán különleges erők búvárai közül a vízben, és ezt jelezhetik a „kezelőiknek”.

A Naval News jelentése szerint senki sem tud leúszni egy delfint – még a legszakszerűbb víz alatti búvárok sem, nem lehet észrevétlenül elszökni sem előlük. A palackorrú delfinek körülbelül 29 kilométeres óránkénti sebességre képesek, ezzel szemben az emberek maximum 10 kilométer per órával „hasítanak” a vízben.

A delfinek azonban nem az egyetlen védelmi vonal: torpedóelhárító hálók és rakétavető rendszerek, úszóakadályok, elhárítórakéták, speciális víz alatti tüzérség hálózata védi a várost. De ha az ellenséges búvárok mégis túljutnának ezeken, akkor meg lefülelhetik őket a delfinek.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×