eur:
394.43
usd:
369.69
bux:
65295.05
2024. április 19. péntek Emma
Annalena Baerbock, a Szövetség 90/Zöldek társelnöke a pártszövetség hamvazószerdai rendezvényén Landshutban 2019. március 6-án. A politikai hamvazószerdának is nevezett napon a német pártok képviselői találkoznak a támogatóikkal és beszédeket mondanak.
Nyitókép: MTI/EPA/Daniel Kopatsch

A Wagner-lázadás után teljes a tanácstalanság Nyugaton is

Az orosz dráma első felvonása látszólag véget ért. A Prigozsin-lázadást Vlagyimir Putyin a felszínen "lerendezte", a hogyan tovább azonban a külföldet is erősen foglalkoztatja. A német vezetők a történtek nyomán még egyáltalán nem ocsúdtak fel, erejükből egyelőre csak kivárásra és a konzultálásra futja.

A legfrissebb hírek szerint Annalena Baerbock külügyminiszter elhalasztotta több napra tervezett dél-afrikai körútját. Minisztériuma szerint számára most az az elsődleges, hogy a hét elején Luxemburgban tárgyaljon az oroszországi helyzetről uniós kollégáival. Baerbock Twitter-üzenetben közölte, hogy erről konzultált a G7-csoport többi tagországának külügyi vezetőjével is.

Olaf Scholz folyamatos tájékoztatást kért a kialakult helyzetről. A kancellár szombaton hosszú időn keresztül egyeztetett amerikai, francia és brit kollégáival a kialakult helyzetről, továbbá arról, hogy a nyugati országok milyen magatartást tanúsítsanak. Minderről érdemi információk Berlinben sem szivárogtak ki, eltekintve arról, hogy tovább folytatják Ukrajna támogatását.

Az ARD közszolgálati televízió beszámolója szerint az oroszországi események megvitatása céljából együttes ülést tartott a külügy- és a védelmi minisztérium, valamint a kancellári hivatal válságstábja.

Boris Pistorius védelmi miniszter elismerte, hogy meglepték az oroszországi események.

A parlament külügyi bizottságának elnöke, Michael Roth az ARD-nek nyilatkozva úgy értékelte, hogy Vlagyimir Putyin hatalmát jelentősen meggyengítette a Wagner csoport felkelése. Ennél többet azonban sem ő, sem a többi illetékes a nyilvánosság előtt nem mondott.

Német politikai körökben ugyanakkor továbbra is a fő téma az, hogy mi történhet a "Prigozsin-alku" után. Ezen belül az, hogy mi lesz Jevgenyij Prigozsin sorsa, illetve mi történik a Wagner csoport zsoldosaival, akik számára a hírek szerint az orosz hadseregbe történő beolvasztást "ajánlották fel".

A legfontosabb két kérdés azonban az, hogy a történtek megrendíthetik-e Vlagyimir Putyin hatalmát,, illetve milyen kihatással lesznek az ukrajnai háborúra. De folyik a találgatás arra vonatkozóan is, hogy az oroszországi események miként befolyásolhatják a július 11-12-i vilniusi NATO-csúcs napirendjét, sőt a főtitkárjelölést is.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×