eur:
394.53
usd:
363.13
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz védelmi minisztérium kibővített vezetői kollégiumának tanácskozásán a moszkvai minisztériumban 2022. december 21-én, az ukrajnai háború alatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Fagyejcsev

Meghackelték az orosz elnököt - videó

Hamisított elnöki beszédet sugárzott több orosz rádióadó és ezzel komoly zűrzavar keletkezett.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a TASZSZ hírügynökségnek azt nyilatkozta. hogy "(Beszéd) biztosan nem volt. Néhány régióban valóban történt hackertámadás. Konkrétan tudom, hogy meghackelték a Mir rádió állomást és néhány más hálózatot is. Mostanra mindezt leállították, a helyzetet rendezték. A szolgálatok vizsgálatot indítottak" - mondta a Kreml szóvivője.

A Rigában szerkesztett Meduza ellenzéki portál közölte, hogy az oroszországi Rosztov, Belgorod és Voronyezs megyében több rádió hétfőn olyan "Putyin-beszédet" sugározott, amely szerint "ukrán csapatok hatoltak be" az országba, ami miatt az érintett régiókban "hadiállapotot hirdettek ki". A bejelentés a lakosságot Oroszország belsejébe való evakuációra szólította fel, és azt állította, hogy "általános mozgósítás" következik.

A Meduza idézte a Belgorodi megye operatív törzsét és a voronyezsi regionális kormányt, amely közölte, hogy "rádiófrekvenciákat törtek fel", pánikkeltés céljával. A helyi vezetés biztosította a lakosságot, hogy "nincs ok az aggodalomra".

Az ukrajnai háború kezdete óta az orosz rádióállomások és tévécsatornák több régióban közöltek már a műsorukba kívülről bejuttatott híreket és bejelentéseket, arra is volt példa, hogy hamis légiriadót hirdettek ki. A hatóságok akkor is hackertámadásról számoltak be, de arról nem érkezett bejelentés, hogy az elkövetőket azonosították volna.

Oleg Krjucskov, a 2014-ben elcsatolt Krím régióvezetőjének tanácsadója vasárnap közölte, hogy a félszigeten több kábelszolgáltató adását feltörték. Ezeknél a jeladást felfüggesztették, a felszíni televíziós műsorszórás viszont zavartalan.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 07:53
×
×
×
×