eur:
368.84
usd:
342.45
bux:
49180.84
2023. június 8. csütörtök Medárd
Jevgenyij Prigozsin. Forrás:Twitter/NEXTA
Nyitókép: Forrás:Twitter/NEXTA

Wagner-vezér: Oroszországnak egy időre Észak-Koreává kéne változnia

Jevgenyij Prigozsin egy interjúban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azonnali leváltását követelte. Szerinte az országnak haditermelésre kell átállnia, és néhány évre Észak-Koreává változnia. Az atomfegyver bevetését ellenzi.

Jevgenyij Prigozsin legmegdöbbentőbb kijelentéseit a Twitteren is jelen lévő NEXTA TV foglalta össze. Vlagyimir Putyin orosz elnök egykori séfje a saját magánhadseregét tartja a világ legjobb fegyveres erejének, és azt javasolta, hogy az orosz haderőt is a Wagner csoport mintájára kellene átszervezni. Kemény szavakkal bírálta Szergej Sojgu védelmi minisztert, azt mondta:

"Putyinra hallgatok, de Sojgut le kellene váltani."

A Wagner csoport vezetője ugyancsak nagyon rossz véleménnyel volt az orosz vezérkar főnökéről, Valerij Geraszimov tábornokról is. Prigozsin őt is menesztené, helyére azt a Szergej Szurovikint állítaná, akit az orosz katonák csak "Armageddon tábornoknak" hívnak. Ezt a gúnynevet még Szíriában érdemelte ki, ahol döntő szerepe volt egyebek között Aleppó városának elpusztításában.

Az Ukrajna elleni háborúban egy ideig az inváziós erők főparancsnoka is volt, de ebből a tisztségéből felmentették, mert akadozott a katonák ellátása, és jórészt a parancsnokok hibás döntései miatt az orosz haderő jelentős emberveszteségeket szenvedett. Ő volt az az orosz katonai vezető, aki

harc nélkül adta fel az egyetlen Ukrajnában elfoglalt megyeszékhelyt, Herszont.

Bár Szurovikin továbbra is a hadszíntéren maradt, de az irányítást Geraszimov vezérkari főnök vette át.

A zsoldosvezérnek határozott elképzelései vannak arról, hogy miként kellene átalakítani az orosz fegyveres erőket. Mint mondta, a Wagner csoport példáját lehetne követni. Arról beszélt, hogy a zsoldosseregben hatezer olyan katona szolgál, akik képesek lennének egy-egy századot vezetni az újjáalakuló orosz hadseregben.

Úgy vélte: az ukrajnai harcoknak több százezer áldozata lesz, és ha az orosz vezetés meg akarja nyerni a háborút, akkor a hadsereg átalakítása mellett más intézkedéseket is hoznia kell, például

be kellene vezetni Oroszországban a hadiállapotot,

a gazdaságot haditermelésre állítani, visszahozni a halálbüntetést és újabb mozgósításra lenne szükség. Jevgenyij Prigozsin azt hangoztatta, hogy Oroszországnak néhány évig úgy kellene élnie, mint Észak-Koreának.

Ugyanakkor a zsoldosparancsnok ellenezte az atomfegyverek bevetését Ukrajnában. Azt mondta, hogy ez legalább akkor a túlzás lenne, "mintha baltával verném agyon azt a szomszédomat, aki szájon vágott".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×