eur:
389.45
usd:
363.1
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
The Popocatepetl volcano seen from the road to Paso de Cortes near Santiago Xalitzintla, Puebla, Mexico, Thursday, on May 18, 2023. Authorities issued warnings to residents in the face of increased activity at Popocatepetl, one of Mexicos most active volcanoes. Photographer: Koral Carballo/Bloomberg/Getty Images
Nyitókép: Koral Carballo/Bloomberg via Getty Images

Három vulkán is kitört egyazon napon – képek

Az Etna hosszabb szünet után lépett működésbe, bár ezt látni nem lehetett, mivel sűrű felhőben volt egész nap a hegy. Afrika egyik legaktívabb vulkánja is felébredt, a Nyamulagira meredek lejtőjén leereszkedő lávafolyam vörösre festi az égboltot a kongói Kivu-tó környezetében. Egy nagy ugrás Mexikóba, ahol a Popocatépetl, azaz a „füstölgő hegy” is beleerősített, kráteréből fél napja folyamatosan ömlik ki a vulkáni hamuanyag, ami szürkévé változtatta a környező településeket.

A három vulkán kitörései között nincs összefüggés - ami összeköti őket kitörésük azonos napján kívül, az éppen a különbözőségük.

Az Etna kisebb, igazán csak a szakemberek figyelmét felkeltő kitörései után jó három hónapja pihent, a legutolsó nagy robbanásos kitörése (ami 2022. február 21-én volt) óta pedig már több mint egy év telt el.

A hatalmas vulkán a békés állapotot megtörve nem sok előjelet adott, éppen annyit, amiből azonban a vulkanológusok már sejtették, ez egy nagyobb, úgynevezett paroxizmális kitöréshez vezethet. Ez azt jelenti, hogy hirtelen, több száz km/óra sebességgel feltörő lávaszökőkút csap fel, a vulkáni hamu pedig akár 10 kilométer magasra is feljuthat, amit aztán az éppen uralkodó szélmozgás sodor tovább és okoz vulkáni hamuhullást a tűzhányó környezetében - kezdte összefoglalóját Harangi Szabolcs geológus-vulkanológus, egyetemi tanár, az ELTE TTK Földrajz és Földtudományi Intézetének igazgatója.

Mindössze három napja lehetett műszerekkel észlelni a folyamatos földremegés megindulását, felerősödését. Ez arra utalt, hogy friss, gázokban gazdag magma nyomul fel. Két napja ennek már felszíni jele is volt, kisebb robbanásos lávatűzijáték kitörések formájában, amiről a helyi vulkanológiai obszervatórium is beszámolt. Vasárnap kora reggel aztán a földremegés hirtelen felerősödött és a műszerek által mutatott jelek alapján egyértelmű volt: látványos kitörés indul.

Igen ám, azonban a környéken lévő emberek ebből semmit nem láttak, semmit nem éreztek, semmit nem sejtettek. A rettentő rossz időben ugyanis a hegyet sűrű felhő borította. Egyszer csak azonban a vulkán délnyugati, majd déli oldalán potyogni kezdtek a fekete, lyukacsos lapillidarabok, távolabb pedig vulkáni hamueső indult, feketére változtatva az utakat, fekete lepellel vonva be autókat és házakat. A cataniai repteret is le kellett zárni, mivel a vulkáni hamuesőben veszélyes repülés. A kőzetüvegből álló hamuszemcsék ugyanis ráolvadnak a hajtóművekre, megbénítva a repülést, leállítva a repülők mozgását.

A vulkáni működés lefolyását műholdképek segítségével sikerült rekonstruálni. A kitörési felhő mintegy 7 kilométer magasba emelkedett, az erőteljes kitörés 1.5 órán keresztül tartott. Ezt követően ismét a már ismert forgatókönyv valósult meg: a vulkán déli oldalán lávafolyam indult el, ami vasárnap este is tartott. A kitörést ismét a Délkeleti kráter kúpja produkálta, az amelyik 2011 és 2015 között 49 ilyen lávaszökőkút kitörést indított el. Ezzel

folytatódik az Etna újszerű vulkáni működése.

2010 előtt elsősorban a lávafolyásai keltettek riadalmat, most már több mint egy évtizede robbanékonyabb lett a szicíliai vulkán.

Nealtican, 2023. május 22.
A Mexikóváros közelében lévő Popocatépetl tűzhányó hamut lövell a magasba mexikói Puebla államban fekvő Nelaticanból nézve 2023. május 21-én. A levegőbe került nagy mennyiségű hamu miatt a hatóságok az elmúlt hétvégén több órára lezárták a mexikói főváros két fő repülőterét, és megemelték a vulkán miatti riasztási szintet is.
MTI/EPA-EFE/Hilda Rios
A Mexikóváros közelében lévő Popocatépetl tűzhányó hamut lövell a magasba mexikói Puebla államban fekvő Nelaticanból nézve 2023. május 21-én. A levegőbe került nagy mennyiségű hamu miatt a hatóságok az elmúlt hétvégén több órára lezárták a mexikói főváros két fő repülőterét, és megemelték a vulkán miatti riasztási szintet is. MTI/EPA-EFE/Hilda Rios
Nealtican, 2023. május 22.
Védőmaszkot viselnek járókelők a Mexikóváros közelében lévő Popocatépetl tűzhányóból kilövelt hamu miatt a mexikói Puebla államban fekvő Nelaticanban 2023. május 21-én. A levegőbe került nagy mennyiségű hamu miatt a hatóságok az elmúlt hétvégén több órára lezárták a mexikói főváros két fő repülőterét, és megemelték a vulkán miatti riasztási szintet is.
MTI/EPA-EFE/Hilda Rios
Védőmaszkot viselnek és ernyővel védekeznek járókelők a Mexikóváros közelében lévő Popocatépetl tűzhányóból kilövelt hamu miatt a mexikói Puebla államban fekvő Nelaticanban 2023. május 21-én. MTI/EPA-EFE/Hilda Rios
Nealtican, 2023. május 22.
A Mexikóváros közelében lévő Popocatépetl tűzhányóból kilövelt hamu borít egy autót a mexikói Puebla államban fekvő Nelaticanban 2023. május 21-én. A levegőbe került nagy mennyiségű hamu miatt a hatóságok az elmúlt hétvégén több órára lezárták a mexikói főváros két fő repülőterét, és megemelték a vulkán miatti riasztási szintet is.
MTI/EPA-ANSA/Hilda Rios
A Popocatépetl tűzhányóból kilövelt hamu borít egy autót Nelaticanban 2023. május 21-én. MTI/EPA-ANSA/Hilda Rios

A Mexikóváros közelében lévő másik hatalmas vulkán, a Popocatépetl vasárnap szürke színűre festette a környező településeket. A Popo, ahogy a helyiek nevezik a tűzhányót, napok óta látványos lávatűzijáték-kitöréseket mutatott, egy viszonylag hosszabb pihenő után felébredve. A vulkanológusok emelték a készültségi szintet, aztán vasárnap beleerősített a tűzhányó és kráteréből folyamatosan hömpölygött ki a vulkáni hamuanyag. A szél keleti irányba sodorta a hamufelhőt, így a főváros megmenekült a vulkáni hamuesőtől, azonban a több százezres Pueblára és a többi településre bőven kijutott a kellemetlen vulkáni anyagból.

A készültségi fokozatot tovább emelték, a vulkán évek óta a legerősebb kitörését mutatja.

A fekete és szürke után pedig vörös – Afrika legaktívabb tűzhányója, a kongói Nyamulagira szintén pihent néhány hónapot, aztán márciusban jelent meg az első vöröslő szín a több mint 3000 méter magasra tornyosuló, meredek oldalú vulkán csúcsa felett. Ez arra utalt, hogy mély kráterét ismét lávató töltötte ki. Április végén már a hőérzékelő műholdak is kimutatták a hőmérsékleti anomáliát, ami egy hónap után, május 19-én hirtelen megerősödött és nagyobb területet borított.

Ennek oka vasárnap egyértelművé vált: a vulkán oldalán izzó láva ereszkedett lefelé, amit már a Kivu-tó partjáról, ahol a többmilliós Goma városa található, jól kivehető volt.

A Nyamulagira, akárcsak a szomszédos Nyiragongo, gyorsan folyó lávát képes produkálni. Az utóbbi tűzhányó 2021-ben nagy riadalmat és több százezer lakos menekülését váltotta ki, amikor oldalából láva öntötte el a város külső részeit. A Nyamulagira lávafolyama egyelőre nyugati irányba, a Virunga Nemzeti Park irányába halad, de dél felé is észlelhető hőanomália, így megvan a veszélye annak is, hogy ebbe az irányba is láva indul el, ami már nagyobb problémát okozhat.

Három távoli vulkán, néhány hónapos altató pihenő után három figyelmet érdemlő, különböző kitörés - azonban ami Harangi Szabolcs szerint közös bennük, az az, hogy

a vulkanológus szakemberek mindegyik esetben észlelték ezek előjeleit, ami alapján döntéseket lehetett hozni,

többek között a vulkán meghatározott környezetének és repülőterek lezárásáról, a lakosság tájékoztatásáról azzal kapcsolatban, hogy mit tegyenek vulkáni hamuhullás esetén. A szakemberek figyelme azonban nem lankadhat, mivel mind a három esetben jelenleg is zajlik a vulkáni működés.

(A nyitóképen: A Popocatépetl vulkán Paso de Cortesből, amint a kitörés előtt, 2023. május 18-án hatalmas hamufelhőt bocsát az ég felé.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban jár Amerika

Szép pluszban jár Amerika

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×