eur:
392.77
usd:
366.06
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
LONDON, ENGLAND - MAY 06: A royal fan poses as she waits to watch King Charles procession to his coronation ceremony from Buckingham Palace to Westminster Abbey, at The Mall on May 6, 2023 in London, England. The Coronation of Charles III and his wife, Camilla, as King and Queen of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, and the other Commonwealth realms takes place at Westminster Abbey today. Charles acceded to the throne on 8 September 2022, upon the death of his mother, Elizabeth II. (Photo by Paul Childs - WPA Pool/Getty Images)
Nyitókép: WPA Pool

III. Károly koronázásának részletei - képekkel, videókkal, tudósítói jelentéssel

Megtelt a Westminster apátság az ünnepségen résztvevő hírességekkel és előkelőségekkel.

A birt parlamenti pártok politikusai és a külföldi előkelőségek mellett a szórakoztató világ ismert szereplői is ott ülnek a nézők között.

A BBC arról számolt be, hogy London központjában a The Mall sugárút mentén összegyűlt több ezres tömeg szinte már karneváli a hangulatban ünnepli a királyi párt.

Ugyanakkor a közelben lévő a Trafalgar téren a királyságot ellenzők egy csoportja tüntetett. A magukat Köztársaságiaknak nevezők közül hat embert, köztük a csoport vezetőjét őrizetbe vették a rendőrök.

Az ünnepséget az Infostart oldalán élőben követheti!

10:02

Elindult a koronázási menet a Buckingham-palota palotából a Westminster apátság felé. III. Károly és felesége azon a hat lovas hintón utazik, amelyet még az elhunyt II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp herceg gyémánt lakodalmára készítettek. A királyi párt a lovas testőrség díszmenete kíséri London belvárosán keresztül.

A királyi pár útban a Westminster apátság felé. Forrás:Twitter/Royalfamily
A királyi pár útban a Westminster apátság felé. Forrás:Twitter/Royalfamily

Közben a BBC arról számolt be, hogy szemerkélni kezdett az eső. Ez azonban láthatóan nem rontotta a nézők kedvét és továbbra lelkesen üdvözlik az előttük elvonuló királyi párt.

11:40

Harry herceg ugyancsak megérkezett a Westminster apátságba, hogy részt vegyen apja koronázási ünnepségén.

11:55

A királyi pár megérkezett a Westminster apátságba. A bejárathoz vezető rövid sétaút fölé ideiglenes tetőt építettek, hogy védjék az uralkodót és feleségét az időjárástól.

12:00

"Szolgálni jöttem és nem azért, hogy engem szolgáljanak" - kezdte beszédét III. Károly. Ezt követően megkezdődött a szertartás első része, amikor az új királyt bemutatják a népnek. Ez a hagyomány az angol-száz uralkodók idejéig nyúlik vissza.

12:40

III. Károly letette az uralkodói esküt. Ebben egyebek közt ígéretet tett arra, hogy uralkodása alatt betartja a törvényeket. Arra is esküt tett, hogy "olyan környezetet teremt, amelyben minden vallású ember szabadon élhet".

III. Károly uralkodói esküt tesz a Westminster apátságban. Forrás: Twitter/Royalfamily
III. Károly uralkodói esküt tesz a Westminster apátságban. Forrás: Twitter/Royalfamily

12:58

A kórus egy görög ortodox dallal emlékezett meg III. Károly édesapjáról, a néhai Fülöp hercegről. Ezt követően a Canterbury érsek egy ékkövekkel kirakott kardot adott III.Károlynak, hogy azzal " tegyen igazságot, állítsa meg a gonoszság terjedését, védje meg Isten szent egyházát és minden jóakaratú embert".

Ezt követően a Nagy-Britanniában élő muszlimok és zsidók képviselői ajándékokat adtak az új uralkodónak.

13:11

A Canterbury érsek III. Károly fejére helyezte Eduárd király koronáját, majd "éljen király" kiáltással adta tudtul, hogy Nagy-Britanniának immár új, felkent uralkodója van. Az ország keresztény egyházainak képviselői megáldották a királyt.

13:15

Előbb a trónörökös, Vilmos walesi herceg, majd a szertartáson résztvevő valamennyi brit alattvaló felesküdött III. Károly királyra.

13:20

Ezt követően vette kezdetét III. Károly feleségének, Kamilla hercegnőnek királynévá koronázása.

14:20

Az új brit király és királyné, a koronázási hintóban, a Buckingham-palota palotába hajtatott. A palotához vezető széles sugárutat, a The Mall-t az 1600-as években építették, a kastély pedig 1837 óta szolgál a mindenkori brit uralkodó londoni rezidenciájaként.

A királyi pár a koronázási hintón a Buckingham-palotába hajtat. Forrás:Twitter/Royalfamily
A királyi pár a koronázási hintón a Buckingham-palotába hajtat. Forrás:Twitter/Royalfamily

14:50

A koronázási ceremóniát kísérő katonák és tengerészek felsorakoztak a királyi pár előtt. A brit fegyveres erők mintegy 4000 tagja háromszoros éljenzéssel köszöntötte az új uralkodó párt.

15:00

III. Károly brit uralkodó és Kamilla királyné a Buckingham-palotaba érkezett, amelynek erkélyéről üdvözlik a koronázásra egybegyűlt alattvalóikat.

16:00

A brit Kirláyi Légierő (RAF) is tisztelgett az új uralkodó pár előtt. Azonban a rossz idő miatt, az eredeti tervektől eltérően, csak két és félperces légi bemutatót tartottak. Ezen egy helikopteres kötelék és a légierő bemutató csapata, a Red Arrows szerepelt. A kötelék piros-fehér-kék füstcsíkot húzva repült el a Buckingham-palota és az ünneplő tömeg felett.

Az ünnepségek vasárnap közösségi rendezvényekkel folytatódnak. Windsorban pedig nagyszabású koncert tartanak az új király és királyné tiszteletére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×