eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Berlin, 2015. február 11.Gerhard Schröder volt német kancellár részt vesz Richard von Weizsäcker volt német államfő hivatalos búcsúztatásán a berlini székesegyházban 2015. február 11-én. A konzervatív politikus, aki az egykori Nyugat-Németország hatodik, és az újraegyesített Németország első államfője volt, 2015. január 31-én, 94 éves korában hunyt el. (MTI/EPA/Pool/Markus Schreiber)
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Markus Schreiber

Pert vesztett Gerhard Schröder a Bundestag ellen

Az egykori kancellár azért perelte be a német parlamentet, mert megvonta azt a jogát, hogy irodát tarthasson fenn. Most a bíróság – elsőként az exkormányfők közül – végleg megfosztotta ettől a kiváltságától.

Végleg leáldozóban van Gerhard Schröder amúgy is felettébb elhalványult csillaga. Az illetékes berlini közigazgatási bíróság elutasította az egykori kancellár fellebbezését, jóváhagyva a Bundestag tavaly májusi határozatát, amely szerint nem tarthat fenn irodát a parlamentben. Ez ugyanis a korábbi kancellárok kiváltsága, de a szociáldemokrata politikus az első, akitől megvonták ezt. Bár hivatalos indoklás nem hangzott el, a mögöttes ok Schröder tartós "Putyin-barátsága", illetve a különböző orosz energetikai cégek vezetőségében vállalt korábbi szerepe.

Gerhard Schröder 1998 és 2005 között állt az akkori német koalíciós kormány élén. Az aktív politizálással már korábban felhagyott, és az üzleti életbe nyergelt át. Elvállalta az elnöki tisztséget az Oroszországot Németországgal a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat földgázvezeték-rendszer megépítésére alapított cég felügyelőbizottságában, 2017-ben pedig a többségi tulajdonos orosz állam javaslatára a Rosznyeft kőolaj- és földgázipari társaság felügyelőbizottsági elnöke lett.

A Vlagyimir Putyinnal való szoros barátsága és az említett tisztségek elvállalása miatt Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja nyomán

a német politikában szinte számkivetetté vált.

A Bundestag illetékes bizottsága még májusban megvonta tőle parlamenti irodájának használati jogát. Az indoklás nem említette a volt kancellár oroszbarátságát, hanem meglehetősen homályosan arra hivatkozott, hogy Schröder nem tett eleget az iroda működtetésével kapcsolatos kötelezettségeinek.

Ezt követően az egykori kancellár beperelte a Bundestagot, parlamenti irodáját követelve vissza. Az illetékes közigazgatási bíróság most azonban úgy döntött, hogy Schröder továbbra sem tarthat igényt a hét helységből álló irodára, illetve az ehhez járó személyzetre sem. A testület úgy ítélte meg, hogy

Schrödernek nincs joga államilag finanszírozott irodához.

Mindez megsértené a a Bundestag alkotmányjogilag rögzített költségvetési fennhatóságát is – fogalmazott a bírósági állásfoglalás. Az indoklás ugyanakkor nem említette a volt kancellár orosz kötődését, így sem Putyinnal való viszonyát, sem korábbi orosz vállalati tisztségeit.

Németországban évtizedek óta bevett szokásnak számított, hogy a volt szövetségi kancellárok és államfők hivatali idejük lejárta után több más kiváltság mellett irodát tarthatnak fenn. Ez vonatkozott Konrad Adenauertől kezdve Helmut Schmidten keresztül egészen Angela Merkelig, akinek a parlamentben – nyolcfős személyzettel – ma is irodája van.

Az Olaf Scholz kancellár vezette jelenlegi kormány azonban a közelmúltban ezt a rendeletet módosította, feltételül szabva, hogy az egykori csúcspolitikusoknak vállalniuk kell korábbi hivatalukhoz kapcsolódó feladatokat, a többi között szponzorálásokat vagy beszédek tartását.

A 79 esztendős Schröder egyébként kapja 8300 eurós nyugdíját, és volt kancellárként a személyes védelem továbbra is jár neki.

Putyinnal való szoros barátsága miatt a volt kancellár pártjában, a Német Szociáldemokrata Pártban is a kizárási eljárás indult ellene, amely még folyik, döntés egyelőre nem született, Schöder továbbra is tagja a pártnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×